Petak 09.12.2011.
08:00
Smedia

Popularni mitovi o lepoti

Dugo stajanje može da izazove proširene vene, a ne sedenje prekrštenih nogu

MIT 1: Sedenje sa prekrštenim nogama izaziva proširene vene

Ne, neće. A neće izazvati ni pojavu paučinastih vena. S druge strane, dugo stajanje može da izazove proširene vene. Kada stojite predugo, vaskularna mreža mora da radi prekovremeno da bi pumpala krv iz nogu do srca. Ako "ventili" koji kanališu protok krvi u jednom smeru u krvnim sudovima ne funkcionišu ispravno, to može izazvati nakupljanje krvi na jednom mestu. Rezultat? Proširene vene. Dakle, prekrstite vitke noge koliko želite, samo nemojte stajati predugo.

MIT 2: Kada se brijete, dlake će biti deblje i tamnije

Brijanje ne menja gustinu, boju ili debljinu dlake

Nije istina. Brijanje ne menja gustinu, boju ili debljinu dlake. Ako pogledate strukturu pramena kose, ona je široka u korenu i uska na vrhovima. Brijanje seče kosu u korenu, zbog čega najširi deo raste napolje. Zbog toga nam se čini da je dlaka deblja i tamnija. Ali, ne postoji bilo kakva realna promena u teksturi.

MIT 3: Energično četkajte kosu da dobije zdrav sjaj

Energično četkanje kose donosi više štete nego koristi

Energično četkanje kose donosi više štete nego koristi. U stvari, nežno četkanje je ono što stručnjaci preporučuju. Tako ćete lepo da rasporedite prirodna ulja iz kože glave sve do krajeva kose, čineći ih sjajnijim.

Blago četkanje, takođe, stimuliše protok krvi u koži glave i uklanja nečistoće, pa je dobro za opšte zdravlje vaše kose.

MIT 4: Mažite vazelin na lice i nećete imati bore

Nema mnogo istine u ovom savetu, pa makar to bio deo ulepšavanja koji je koristila čak i čuvena diva Merilin Monro. Vazelin može biti najjača hidratantna krema nama poznata, ali ne može da spreči starenje. Najbolje što može da uradi je da zadrži ulja u koži i ne dopusti da ispare. Međutim, kako vaša koža stari, ona neće biti u stanju da zadrži vlagu kao nekada. Vazelin omekšava bore dodavanjem vlage - ali tako samo postaju manje vidljive. Međutim, to neće pomeriti kazaljke unazad.

2024 © - Vesti online