Četvrtak 08.12.2011.
11:33
Vestionline

Bogdanović: Skloniti sve barikade

Goran Bogdanović: Nema razloga za barikade na severu Kosmeta
 


Prema njegovima rečima, situacija na severu Kosmeta je trenutno mirna, život se polako normalizuje, a da dobar deo barikada je klonjen. Neke još uvek postoje, kako kaže, ali to ne znači da se u narednom vremenskom periodu neće ukloniti.
 

Poziv koji je predsednik Srbije Boris Tadić uputio, građani Kosova su ozbiljno shvatili i okrenuli su se uklanjanju barikada, rekao je Bogdanović za beogradske medije.

On je istakao da je potrebno što pre skloniti i ostale barikade, jer postoji velika opasnost od novih sukoba i gubitka ljudskih života i postoji jak razlog da se te barikade sklone i da se pristupi implementaciji dogovora sa Prištinom.

Prema njegovim rečima, predstavnici opština na severu Kosmeta tražili su da budu upoznati sa sadržajem sporazuma i šef tima za dijalog Beograda Boroslav Stefanović im je objasnio sve mogućnosti dogovora oko administrativnih prelaza i zajedničkog upravljanja tim prelazima.

On je dodao da se nada da će narednih dana i doći do takvog sastanka i da nema razloga da, ne samo predsednici opština, nego i građani Srbije i Skupština Srbije i Vlada, ne prihvate takav dokument.

Upitan kako će izgledati sporazum koji je postigao Stefanović u praksi, Bogdanović je odgovorio da će na tim administrativnim prelazima biti "zajedničke kućice" gde će biti zajedno i predstavnici Ministarstva finansija Srbije i carine Kosovo i naši policajci i KPS policajci, ali i pripadnici Kfora i Euleksa.
 

Euleks će imati izvršni mandat i izvršnu ulogu, biće glavni i kontrolisati sav posao koji se odvija na administrativnim prelazima i to je najbolje što se moglo u ovom trenutku postići, rekao je Bogdanović.

2024 © - Vesti online