Četvrtak 08.12.2011.
10:07
Alo

Karađorđevići blokiraju put Crne Gore u EU

Karađorđevići potražuju imovinu u Crnoj Gori
 

- Kada je Crna Gora donela Zakon o restituciji 2004. godine, svi smo sa nestrpljenjem očekivali povraćaj oduzete imovine. Moja porodica već sedam godina pokušava da povrati vlasništvo nad svojim nekretninama – do sada bez ikakvog vidljivog napretka. Pri tom, ispunili smo sve zahteve crnogorske vlade. Rešavanje ove istorijske nepravde na pravi način uputiće signal međunarodnoj zajednici da je Crna Gora privržena vladavini prava - rekao je prestolonaslednik.
 

Vraćanje imovine oduzete dekretom 1947. godine ne traže samo Karađorđevići, već i SPC i ostale verske zajednice i mnogi pojedinci. Ovaj zahtev je stigao samo dva dana pre nego što Evropski savet, u petak, odluči da li je došlo vreme da Crna Gora dobije datum pregovora, koji se smatra odlučujućim korakom na putu u EU.
 

Predsednik Krunskog saveta Dragomir Acović kaže da je odmah po usvajanju crnogorskog Zakona o restituciji, poslata sva propisana dokumentacija, ali nikakav odgovor nije dobijen do danas.
 

- U tamošnjoj vlasti nema nikakve želje da se to pitanje reši - smatra Acović.
 

Od imovine u Crnoj Gori, Karađorđevići potražuju kuću na Cetinju u kojoj se rodio kralj Aleksandar, dvorac "Leskovac" u Rijeci Crnojevića i letnjikovac u Miločeru, koji je u 30-godišnji zakup iznajmljen jednoj singapurskoj kompaniji.

2024 © - Vesti online