Sreda 07.12.2011.
18:11
Mondo

Rasmusen: Kandidatura Srbiji za mirniji Balkan

Anders Fog Rasmusen

Rasmusen je rekao novinarima, uoči početka sastanka šefova diplomatija zemalja članica NATO u Briselu, da je na Evropskoj uniji da odluči da li će da dodeli Srbiji status kandidata, kada se lideri bloka od 27 zemalja sastanu u petak u Briselu.

"Ja se neću mešati u poslove EU", rekao je Rasmusen, odgovarajući na pitanje da li bi ta odluka bila pozitivna ili negativna po bezbednost regiona, posle nedavnih napada na mirovne snage NATO na Kosovu.

"Međutim, generalno, ja verujem da bi bilo koji korak koji može da doprinese odnosima između zemalja u regionu i u evro-atlanskim strukturama, uključujući Evropsku uniju i NATO, koristio ne samo regionu nego i Evropi u celini", rekao je Rasmusen, a preneo Rojters.

On je, takođe, ocenio da je dogovor Beograda i Prištine o administrativnim prelazima i uklanjanju barikada "dobra vest", naveo je AP.

Povodom kandidature Srbije oglasio se i švedski ministar spoljnih poslova Karl Bilt koji je, takođe u Briselu, ocenio da "definitivno postoji šansa" da Srbija u petak na sastanku Evropskog saveta dobije status kandidata za članastvo u EU.

"Da li je sigurno da će se to dogoditi? Ne. Ali postoji poprilična šansa za to," rekao je Bilt, napominjući da postoji i "niz pitanja koja još treba rešiti," prenosi Rojters.

Bilt snažno podržava širenje EU i kandidaturu Srbije, napominje britanska agencija.

2024 © - Vesti online