Nedelja 03.01.2010.
04:55
Tanjug

Starenje Evrope veći problem od krize

Veći broj penzionera uticaće na veće izdatke razvijenih zemalja


Iako će budžeti evropskih zemalja biti ugroženi zbog sve većeg broja penzionera tek od 2015. godine, s obzirom na postojanje deficita u budžetima usled ekonomske krize, ostaje im malo vremena da se pripreme za novi udarac, istakla je britanska novinska agencija Rojters.

Grčka, Irska i Španija već osećaju posledice sve starije populacije i teško da će moći da podmiruju sve veća izdvajanja za penzije i brigu o starima.

"Održivost finansija je veoma važna i jedan od najvažnijih faktora puštanja obveznica u promet. Zemlje poput Grčke, Irske i Španije su među prvima gde će starenje postati teret javnim finansijama ", izajvio je za Rojters ekonomista iz ING banke Martin van Vlit.

Zbog smanjenja broja radnih mesta na tržištu rada i sve većeg broja penzionera sve više država će doći u poziciju da umesto da četvoro radnika "izdržava" jednog penzionera taj broj bude prepolovljen, pa će na jednog penzionera ići samo dva radnika.

Najveći pad broja zaposlenih u odnosu na broj penzionera očekuje se između 2015. i 2035. kada generacija iz perioda bebi ’’industrijskog buma’’ treba da se penzioniše, stoji u izveštaju EK.

2024 © - Vesti online