Sreda 07.12.2011.
14:48
Beta

Berlin: Prerano za dodelu statusa kandidata Srbiji

Prestonica Nemačke: Berlin
 

"Iz nemačke perspektive je još prerano za dodelu statusa kandidata Srbiji", naveli su danas vladini krugovi u Berlinu. Savezna kancelarka Angela Merkel je prošlog petka u Bundestagu rekla da "za sada nisu obezbeđene pretpostavke za dodelu statusa kandidata (za ulazak u Evropsku uniju) Srbiji" i da "put Srbije u EU vodi samo preko normalizacije odnosa sa Kosovom".

Dodala je da su "EU i nemačka vlada blagovremeno formulisali svoja očekivanja (prema Srbiji) u formi konkretnih koraka".

"Veoma mi je žao što Srbija do sada nije ispunila ova očekivanja u dovoljnoj meri, čime za sada nisu date pretpostavke za dodelu statusa kandidata", rekla je kancelarka.

Nemačka privreda pak "veoma snažno zastupa stav da bi Srbija trebalo da dobije status kandidata", kako je dopisnici Bete rekao Rajner Lindner (Rainer), direktor Odbora nemačke privrede za istok.

Odbor je najstarija i najuglednija institucija nemačke privrede koja posreduje kontakte sa preduzećima i privrednim organizacijama u zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza i istočne i jugoistočne Evrope.

"Čak i ako u petak Srbija ne dobije status kandidata, nemačka privreda to posmatra kao odlaganje, a ne kao odustajanje od ovog kursa. Mi ćemo u svakom slučaju i preostala dva dana iskoristiti da snažno istaknemo poziciju nemačke privrede", rekao je Lindner.

2024 © - Vesti online