Sreda 07.12.2011.
13:50
24sata.info

Narukvica za Sanadera?

"Da bi se odredio istražni pritvor u domu mora postojati opravdani razlog tj. opasnost od bega. Ustavni sud je u odluci rekao da smatra da se ne može tumačiti opasnost od bega prema zamrznutom stanju iz prvog obrazloženja o produženju pritvora", kaže Sloković.

Kauciji od 12,4 miliona kuna je najviša u hrvatskoj istoriji
 

Naime, prema oceni Ustavnog suda za produženje istražnog zatvora ne mogu se koristiti isti argumenti koje je Županijski sud koristio prilikom ranijih zahteva za produženje pritvora, tj. ne može se opet pozivati na Sanaderov beg iz Hrvatske krajem 2010. godine. Okolnosti su se promenile a zahtevi sudije istrage Krešimira Devčića nisu.

"Promenjene okolnosti Sud nije uzeo u obzir a Ustavni sud je ranije zaključio kako ukoliko dođe do novog produženja pritvora okolnosti moraju biti protumačene na drugi način", pojašnjava advokat.

O samoj kauciji od 12,4 miliona kuna koja je najviša u hrvatskoj istoriji, Ustavni

Zanimljivo:

* Cimer pobegao od Sanadera zbog dosade

* Sanadera vređali zatvorenici

sud nije govorio, no USKOK bi odbrani mogao zakomplikovati situaciju u slučaju da traže povećanje iznosa za šta još nema potvrde. Ali, Sloković odlučno odbacuje tu mogućnost.

"To ne dolazi u obzir. Pa to je najviša kaucija ikada", poručila je, a sa njom se slaže advokat Goran Suić. Međutim, na pitanje imaju li rezervnu varijantu ako USKOK ipak bude to tražio, Suić kaže da o tome nisu razmišljali.

Odlukom ustavnog suda Sanader mora biti pušten do 12. decambra.

2024 © - Vesti online