Subota 02.01.2010.
21:11
Vestionline

Jeremić: Ključna godina za Kosmet

U ovoj godini će se voditi ključna bitka za status Kosova i Metohije, rekao je Jeremić za Radioteleviziju Srbije i naglasio da je centralni prioritet borba za sticanje statusa kandidata za članstvo u EU.


Jeremić je rekao da ne očekuje da će odluka Međunarodnog suda pravde (MSP) o deklaraciji o nezavisnosti Kosmeta, kakva god da bude, ugroziti odnose Srbije sa glavnim evropskim partnerima.


"Cilj je da što pre počne ratifikacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i da do kraja godine dobijemo status kandidata za EU", rekao je Jeremić.

On je istakao da će se učiniti sve da se proces pristupanja Evropskoj uniji drži razdvojen od određivanja budućeg statusa Kosmeta.

"U tom smislu, 2010. godina biće prelomna kada je status Kosmeta u pitanju. Period nakon iznošenja mišljenja MSP biće izuzetno intenzivan i dinamičan u diplomatskom smislu za našu zemlju", rekao je Jeremić.

Povodom poodnošenja kontratužbe protiv Hrvatske pred Međunarodnom sudu pravde za genocid nad Srbima 90-ih godina, Jeremić je rekao da je to posledica neodustajanja Zagreba od tužbe za genocid nad Hrvatima.

"To je jedan izuzetno obiman istorijski dodatak koji pokriva ustaške zločine i obiman materijal koji će konačno upaliti svetlo i prikazati ono što je u Hrvatskoj činjeno. Mislim da bi za Hrvatsku bilo bolje da do ovoga ne dođe, ne želimo da se tužimo, mi želimo da sarađujemo sa njima, da rešavamo probleme koje smo nasledili", naglasio je Jeremić.

2024 © - Vesti online