Utorak 06.12.2011.
23:31
Beta

Sukobi policije i demonstranata u Grčkoj

Izgrednici su učestvovali u maršu u znak obeležavanja treće godišnjice od ubistva jednog petnaestogodišnjaka u centru Atine, od strane policije. Ubistvo petnaestogodišnjeg Aleksisa Grigoropulosa 6. decembra 2008. izazvalo je dvonedeljne proteste koji se smatraju najgorim u poslednjih nekoliko decenija u Grčkoj. Sud je prošle godine policajca koji je ubio Grigoropulosa osudio na
doživotni zatvor, a njegovog kolegu na 10 godina.

Anarhisti su danas bacali kamenje, flaše i "molotovljeve koktele" na policiju koja je odgovorila suzavcem i šok bombama, posle čega su se izgrednici povukli od parlamenta.

U odvojenom maršu, oko 2.000 studenata koji su takođe obeležavali trogodišnjicu smrti atinskog mladića gađali su policiju kamenjem i flašama, razbili izloge dve prodavnice i rasturili tri autobuske stanice. Druge grupe mladih napale su dve policijske stanice u predgrađu kamenjem i flašama.

Policija je rasterala tinejdžere malim količinama suzavca, pošto su demonstranti upotrebili najmanje dva "molotovljeva koktela", navodi agencija AP.

Tokom današnjih protesta, u Atini je bilo raspoređeno oko 5.000 policajaca. Nasilje je prijavljeno i u drugom po veličini grčkom gradu Solunu, gde je policija privela dvoje ljudi pošto je grupa mladih bacala kamenje na jednu vladinu zgradu.

Nasilnih okršaja sa policijom bilo je u još najmanje šest grčkih gradova, prenosi AP.

2024 © - Vesti online