Utorak 06.12.2011.
20:11
Beta

EK nije promenila stav prema Srbiji

Vensan Dežer
 

"Jedan problem koji je bio uslov za dobijanje tog statusa je rešen, a to je da je napravljen izvestan napredak u dijalogu Beograda i Prištine. Evropska komisija je ostala pri istom stavu. Mi smo juče imali razgovor sa zemljama članicama, ali će konačna odluka biti doneta u petak", rekao je Dežer.

Dežer je, povodom krize u evrozoni, rekao da nije reč toliko o krizi evra, koliko o dužničkoj krizi, i da će evropske institucije to pokušati narednih dana da reše.

"Mi smo, kao što je poznato, najveće tržište na svetu, najveća demokratska oblast na svetu i nadamo se da će taj demokratski kapacitet pomoći da pronađemo rešenja za probleme koji nas trenutno muče", istakao je Dežer.

On je dodao da se ponekad demokratiji zamera što je potrebno toliko vremena da se neke odluke donesu, ali da je "to takav proces i da ga je potrebno poštovati".

"S druge strane, privrednici i trzište očekuju od nas da reagujemo u sekundi. To, jednostavno tako ne može, postoji određeni proces koji se mora ispuniti i mi se nadamo da će upravo taj demokratski kapacitet da nam pomogne u donošenju pravih odluka", dodao je Dežer, koji je danas predsedavao redovnom mesečnom sastanku ambasadora zemalja EU u Srbiji koji se, kako je objasnio, po tradiciji
dva puta godišnje održava u nekom od gradova u unutrašnjosti Srbije.

2024 © - Vesti online