Utorak 06.12.2011.
17:24
Beta

Nema novih uslova, ali ne treba slaviti

"Nedvosmisleno je da Srbija još nije dobila status kandidata. Optimizam koji se raširio Srbijom preko noći treba za trenutak zaustaviti i prevesti ga u racionalnu formu i ništa ne slaviti nego raditi da dobijemo status kandidata", rekao je Tadić.

On je istakao da Srbija do 9. decembra ima izvesnih šansi da u direktnim pregovorima sa Prištinom reši još neka pitanja kao što je, na primer, pitanje regionalnog učesća Kosova. Tadić je rekao da Srbija ima interes da predstavnici Prištine učestvuju u regionalnim forumima "jer ni jedan deo prostora koji delimo sa drugim narodima ne sme da ostane izolovan".

Boris Tadić: Nama je interes da obezbedimo regionalno učešće na taj način da ne priznamo nezavisnost Kosova i mi ćemo se vladati tim principima

"S druge strane, nama je interes da obezbedimo regionalno učešće na taj način da ne priznamo nezavisnost Kosova i mi ćemo se vladati tim principima i tim zakonskim okvirom koji postoji i koji je nedvosmislen", rekao je Tadić.

Predsednik Srbije je istakao da je za Srbiju prihvatljivo sve što je u skladu sa Rezolucijom 1244 i Ustavom Srbije, a što obezbeđuje učešće Prištine na regionalnim forumima i izrazio nadu da će to biti dogovoreno u današnjim pregovorima.

Tadić je kao važno naveo da na jučerašnjem sastanku u Briselu uslovi za Srbiju nisu pooštreni u odnosu na ranije definisane koje je iznela Evropska komisija u poslednjem izveštaju.

"To otvara mogućnosti da u skorijoj budućnosti Srbija, ako 9. decembra dobije status kandidata, otvori i pregovore", rekao je Tadić. Kako je istakao, status kandidata je važan iz više razloga - jer je to korak pred početak pregovora i jer je to nova kvalifikacija za Srbiju koja je važna u ekonomskom smislu.

"To je važno pitanje jer postoji mogućnost pregrupisavanja sredstava iz takozvanih IPA fondova, a za Srbiju je izuzetno važno da što više sredstava uloži u infrastrukturu", kazao je on.

"Sve što uložimo u nove puteve i nove železnice, telekomunikacije, takozvanu državnu infrastrukturu, u obuku ljudi u administraciji, to su investicije koje otvaraju nove mogućnosti i radna mesta", rekao je Tadić.

2024 © - Vesti online