Utorak 06.12.2011.
16:59
B92

Jeremić lobira na sastanku OEBS-a

On je ocenio da je i pored razgovora sa mnogim šefovima diplomatija EU nemoguće reći da li će odluka u petak biti pozitivna.

Skup u Litvaniji je izvanredna prilika da se sa ministrima, pre svega iz Evropske unije, razgovara i lobira za status klandidata u EU: Vuk Jeremić
 

Skup u Litvaniji je izvanredna prilika da se sa ministrima, pre svega iz Evropske unije, razgovara i lobira za status klandidata u EU, rekao je Jeremić. Izvesno je da je ogromna većina iz evropskog prostora za to da odluka bude u našu korist, jer smatraju da je Srbija zaslužila da status kandidata dobije već sada, napomenuo je Jeremić i dodao da će delegacija Srbije nastaviti da lobira tokom dana.

Prema njegovim rečima, i posle okončanja svih bilateralnih susreta sa šefovima diplomatija, biće teško predvideti ishod odluke, jer će je u petak donositi šefovi država ili vlada zemalja Evropske unije.

Ministar spoljnih poslova Srbije u Viljnusu učestvuje u radu 18. Ministarskog sastanka OEBS-a, gde su inače ozvaničene kandidature Srbije i Švajcarske za predsedavanje OEBS-om 2014. i 2015. godine. Konačnu odluku o predsedavanju doneće i Ministarski savet OEBS tokom sledeće godine.

Jeremić kaže da je zvanična i podržana kandidatura Srbije za predsedavanje OEBS-om još jedan od dokaza da naša zemlja uživa veliki ugled u evroazijskom i evroatlantskom prostoru od Vankuvera do Vladivostoka, tj. na prostoru OEBS-a.

Ministar spoljnih poslova kaže i da će Srbija učiniti sve tokom naredne godine da i dobije predsedavanje tom panevrospkom organizacijom.

Na skupu u Litvaniji je ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao da bi u centru pažnje te organizacije treba da bude situacija na Kosovu koja je pogoršana kršenjem rezolucije 1244 i nepoštovanjem principa statusne neutralnosti od strane međunarodnih misija.

2024 © - Vesti online