Subota 02.01.2010.
17:28
Vesti

Dve osobe teško povređene od petardi

Devojčica iz Preševa Jolca Halimi već dva dana se nalazi na lečenju na Dečjoj hirurško-ortopedskoj klinici u Nišu zbog teških povreda ruku i prstiju koje je zadobila od petardi u novogodišnjoj noći.


Kako je za "Vesti" rečeno u toj medicinskoj ustanovi, Jolca Halimi (11) iz Preševa zadobila je opekotine i povrede ruku igrajući se sa vršnjacima iz svog komšiluka.


Jolca je, kao i mnogi dečaci i devojčice, bacala upaljene petarde, ali joj je jedna, zbog nepažljivog rukovanja, eksplodirala dok je još držala u ruci.


Povređena devojčica odmah je prebačena u Dom zdravlja u Preševu, a potom i u vranjsku bolnicu, gde je posle ukazane prve pomoći odlučeno da se preveze u Klinički centar u Nišu.


Kako je rekao doktor Vladimir Gozdanović, dežurni anesteziolog na niškoj Dečjoj hiruruško-ortopedskoj klinici, Jolca Halimi nije životno ugrožena, ali povrede koje je zadobila veoma su teške i ozbiljne.


Odmah po prijemu preduzete su sve neophodne mere da joj se spasu cela šaka na jednoj i prsti na drugoj ruci. Podvrgnuta je operativnom zahvatu i njeno zdravstveno stanje i dalje se neprestano prati.

Meštanin Jagodine ostao je bez dva prsta kad je aktivirao petardu na novogodišnjem slavlju.

U želji da izazove što jaču detonaciju, on je, najverovatnije, sastavio više jakih petardi, koje su mu eksplodirale u šaci. Reč je o čoveku starom između 25 i 30 godina, koji je ostao "trajni invalid".


"Morali smo da mu amputiramo dva prsta na desnoj ruci i da saniramo manju povredu na levoj", rekao je doktor Miroslav Marjanović, dežurni hirurg u novogodišnjoj noći u Opštoj bolnici u Jagodini.

2024 © - Vesti online