Utorak 06.12.2011.
13:39
Kurir

Beograd: Pacovi dečaku pojeli nos

Čitav život gleda tuđe poglede pune gađenja: Muhamed sa majkom Safetom

Muhamed Muja ima deset godina i ne zna kako je to imati disati normalno, jer su mu pacovi, kad je imao samo četiri meseca, ušli u kolevku i izgrizli celu nosnu hrskavicu. Tada je bio mali za plastičnu operaciju, a sada njegovi roditelji nemaju oko 2.000 evra da plate hiruršku intervenciju.

Dečak živi sa ocem i majkom koji imaju još devetoro dece u romskom naselju u Višnjičkoj banji u Beogradu, a zbog toga što nema nos skoro svi ga zovu "nosač".

"Najviše na svetu bih voleo da sam kao druga deca, da me ne gledaju sa gađenjem", tužno je rekao Muhamed, a njegova majka Safeta objašnjava da su ga pacovi napali dok je spavao kad je imao četiri meseca.

Nisu ga primili u školu

 

Majka Safeta kaže da Muhamed ne ide u školu jer nije prošao sistematski pregled u domu zdravlja. Pored toga, otežano govori. Dečak kaže da bi voleo da ide u školu, ali se i plaši dece s kojom bi se svakodnevno susretao.
"Voleo bih da, kao moj brat Betula, idem u školu, ali tamo ima puno dece", objašnjava dečak.

"Spavali smo na podu pored njegovog kreveta. A ujutru kada sam ga videla, lice mu je bilo prekriveno krvlju i teško je disao", priseća se Safeta i dodaje da je Muhamed imao ujede i po rukama.

Majka kaže da Muhamed nije plakao dok se to dešavalo, pa se niko od ukućana nije probudio. Posle nesreće dečak je proveo 15 dana u Dečjoj bolnici u Tiršovoj.

"Rekli su mi da operaciju mogu da rade kad napuni 10 godina i da košta oko 2.000 evra. Krv bih svoju prodala da mogu da mu pomognem, ali ne mogu", kaže nesrećna majka i dodaje da se njihova porodica izdržava od 9.000 dinara socijalne pomoći, kao i da ima troje dece koja idu u osnovnu školu i jednog predškolca.

Prema njenim rečima, naselje u kome žive je pored Dunava, a kad se nesreća dogodila, pacova je bilo mnogo, jer je njihov komšija čuvao svinje.

Na potresnu priču odmah je reagovao Klinički centar Srbije (KCS) - odlučili su da ga tamo operišu. Direktor Kliničkog centra, docent dr Đorđe Bajec rekao je da KCS, kao najveća zdravstvena institucija u Srbiji, ne može da zatvori oči pred ovakvim slučajem.

"Veoma nas je potresla ova priča i zato smo odlučili da počnemo s lečenjem malog Muhameda. Čekamo ga u ponedeljak 12. decembra u našoj Klinici za otorinolaringologiju, gde će multidisciplinarni konzilijum odlučiti o toku lečenja", rekao je dr Bajec.

"Operisaće me?! Jeste li sigurni? Opet ću imati nos?!", zbunjeno je postavljao pitanja Muhamed i bojažljivo se smeškao, pošto je čuo vest iz Kliničkog centra.

2024 © - Vesti online