Utorak 06.12.2011.
13:14
Beta

Komunisti Čilea: Neruda bio otrovan



Član te stranke Huan Andres Lagos rekao je da će zahtev razmotriti sudija Mario Karosa, koji istražuje sumnjive smrtne slučajeve tokom diktature generala Augusta Pinočea od 1973. do 1990.

Manuel Araja, koji je bio Nerudin vozač, izjavio je u više navrata poslednjih meseci, da su on i Nerudina udovica, na dan pesnikove smrti, primili telefonski poziv iz bolnice u kojoj je nobelovac lečen od raka prostate u poznom stadijumu.

Araja je rekao da ih je Neruda tada pozvao da "brzo dođu", pošto je, kako je rekao, lekar ušao u njegovu sobu dok je spavao i "dao mu injekciju". Neruda (69) je umro tog dana, 23. septembra 1973, u bolnici u Santa Mariji.

Komunistička partija, čiji je Neruda bio član, traži da se pesnikovi ostaci ekshumiraju zbog navoda njegovog vozača, "koji je osoba koja mu je bila veoma bliska", kazao je Lagos.

Fondacija Pablo Neruda, koja promoviše pesnikovu umetničku baštinu i upravlja radom tri muzeja, odbacuje Arajinu teoriju. U saopštenju u maju, ta fondacija je navela da Araja "insistira bez ikakvog dokaza, osim sopstvenog verovanja".

2024 © - Vesti online