Utorak 06.12.2011.
10:20
Srna

Pada kreditni rejting svih zemalja evrozone?

U predlogu francuskog predsednika Nikole Sarkozija i nemačke kancelarke Angele Merkel kaže se da svih 17 članica evrozone treba da budu podvrgnute budžetskim kontrolama i sankcionisane ako se utvrdi da su prekršile pravila o deficitu.

Oni smatraju da bi novi sporazum o EU trebalo usvojiti do marta, kako bi se osiguralo da se sadašnja kriza više ne ponovi.

Ogromna odgovornost na liderima evrozone: Standard & Poors

"Standard end Purs" je poručio da lideri evrozone moraju da shvate koliki je ulog na njihovom predstojećem samitu ove sedmice i naglasio da je 15 članica evrozone pod prismotrom "sa negativnim implikacijama".

Među upozorenim zemljama su Nemačka, Francuska, Austrija, Holandija, Finska i Luksemburg, koji trenutno imaju najviši rejting AAA.

Sastanak Sarkozija i Merkelove u Parizu održan je uoči samita lidera EU u petak, 9. decembra, koji se smatra ključnim za sudbinu zajedničke evropske valute.

Uoči samita, američki ministar finansija Timoti Gajtner doputovaće u Evropu na razgovore sa najvišim finanijskim zvaničnicima u nekoliko zemalja.

On će danas imati sastanak u Evropskoj centralnoj banci, a potom će razgovarati i sa nemačkim ministrom finansija Volfgangom Šojbleom.

2024 © - Vesti online