Ponedeljak 05.12.2011.
18:42
Kurir

Srbija neće platiti odštetu Radiću

Radićev advokat Slobodan Pavlović najavio je da će uložiti žalbu Apelacionom sudu u Beogradu na tu presudu kojom je sud procenio da Srbija nije objektivno odgovorna za njegov neosnovani boravak u pritvorskoj jedinici u Ševeningenu, jer je postupala na osnovu Zakona o saradnji s Haškim tribunalom.

Miroslav Radić u Haškom tribunalu


Viši sud je u detaljnom obrazloženju presude, pored ostalog naveo da veštačenja u kojima je konstatovano ozbiljno pogoršanje Radićevog zdravlja zbog dugogodišnjeg pritvora ne utiču na presudu.

Sud se pozvao na niz zakona i Zakona o saradnji s Haškim tribunalom prema kojem je Srbija bila obavezna da ga uhapsi i izruči, naveo je advokat Pavlović.

Prema njegovim rečima, Srbija baš po tom zakonu ima i obaveze kao član Ujedinjenih nacija, osnivača Haškog tribunala i objektivnu odgovornost za njegov neosnovani pritvor.

Radić zbog pretrpljenog fizičkog bola traži odštetu od osam miliona dinara, 12 miliona dinara traži zbog duševnih bolova koje je pretrepeo usled povrede časti i ugleda, 10 miliona dinara zbog povrede slobode i prava, osam za pretrpljeni strah i još 12 miliona dinara na ime umanjenja životne sposobnosti (za rad).

Ministarstvo pravde Srbije ranije je kao neosnovan odbilo Radićev odštetni zahtev, a Haški tribunal ne priznaje odštetno pravo oslobođenima od optužbe za ratne zločine.

Država Srbija smatra da nije odgovorna za štetu koju je Radić eventualno pretrpeo boravkom pritvorskoj jedinici Tribunala u Hagu, odnosno da ona ne može da bude tužena strana u tom sporu (nije pasivno legitimisana) pošto se krivični postupak protiv njega nije vodio na njenoj teritoriji.

Radić je u jesen 1991. godine komandovao prvom četom Prve gardijske motorizovane brigade na ratištu u Vukovaru i bio je, zajedno sa pukovnikom Miletom Mrkšićem i majorom Veselinom Šljivančaninom, optužen za zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja. Oni su u javnosti poznati kao "vukovarska trojka".

Pretresno veće Haškog tribunala ranije je osudilo Mrkšića na 20 godina zatvora, Šljivačanina na 10 godina, koju je izdržao u pritvoru. Radić je pravosnažno oslobođen svake odgovornosti.

2024 © - Vesti online