Ponedeljak 05.12.2011.
19:13
B92

Argentinski film trijumfovao na autorskom festivalu

Kadar iz filma "Akacije"

Specijalno priznanje žirija dobio je izraelski reditelj Eran Kolirin za film "Zamena" (Hahithalfut), saopštio je predsednik žirija, australijsko-meksički reditelj Majkl Rou na konferenciji za novinare u Domu omladine Beograda.

Članovi festivalskog žirija bili su makedonski reditelj Vladimir Blaževski i filmska poslenica iz Nemačke Gabrijela Brune Majer.

Rou je istakao da je festival ponudio širok dijapazon žanrova, a "Akacije" su nagrađene "zato što se izvanredna suptilnost, jednostavnost i hrabra upotreba natuiralističkog ritma kombinuju da bi se stvorio veoma ubedljiv i izuzetno human film".

Konsidin je nagrađen jer je stvorio film koji se "odlikuje ličnim rukopisom pravog pripovedača, to je kompleksan i uverljiv svet, u čijem centru je autentičan i harizmatičan junak", ocenio je žiri.

U obrazloženju za specijalno priznanje ističe se da je Kolirin "kreirao hrabru i neočekivanu narativnu formu koja razbija klišee umetničkog filma i preispituje tišinu i prazninu savremenog urbanog življenja".

Nagradu "Aleksandar Petković" za najboljeg snimatelja dobio je Dijego Poleri za rad u filmu "Akacije". Priznanje dodeljuje sekcija Udruženja filmskih umetnika Srbije, a predsednik žirija bio je snimatelj Ðorđe Nikolić.

Nagradu udruženja novinara i kritičara Fipresci Srbija dobio je "Tiranosaurus", saopštio je u ime žirija Vladimir Džudović (Radio Beograd).

Drugo domaće udruženje - Ogranak Fipresci Srbija dodelilo je svoje priznanje britanskom filmu "Sram" (Shame) autora Stiva Mekvina, saopštio je u ime žirija Dragan Jovićević (NIN).

Svečanim proglašenjem i uručenjem nagrada večeras, 5. decembra, će u velikoj dvorani Doma omladine biti završen 17. Festival autorskog filma.

Od 30. novembra u takmičarskoj selekciji učestvovalo je 11 filmova. U pratećim programima prikazano je još oko 50 igranih i dokumentranih ostvarenja, u više beogradskih sala.

2024 © - Vesti online