Subota 24.10.2009.
19:37
Vestionline

Beč: Kardinal Srbima nudi katoličke crkve

Kardinal Kristof Šenborn

Oko 200.000 Srba koji žive u Beču trenutno na raspolaganju imaju samo tri  hrama, pa se sada čeka odgovor velikodostojnika Srpske pravoslavne crkve na predlog kardinala Šenbora.

"Uvek sam govorio da se nećemo odreći nijedne bogomolje. Ali sada zaista ne znam da li će tako biti i u budućnosti“, rekao je bečki kardinal Šenborn na nedavno započetom okupljanju katoličkih sveštenika bečke eparhije. On je tom prilikom izjavio i da ne isključuje mogućnost razrešenja jednog broja katoličkih sveštenika, zbog sve manjeg broja vernika-katolika.

Tek svaki drugi građanin Beča je katolik koji redovno ide u crkvu, što je znatno manje nego ranijih godina. Zbog toga kardinal Šenborn nije siguran da li će svih 660 sveštenika u bečkoj eparhiji raditi i dalje.

Kao moguće rešenje problema, bečki kardinal kaže da bi tamošnje "rektoratske crkve", a to su crkve bez sopstvenih sveštenika, "mogle biti predate drugim hrišćanskim zajednicama na korišćenje".

Makedonska hrišćanska zajednica već je dobila jednu katoličku crkvu na korišćenje, a slično će biti predloženo i srpskim pravoslavcima u Beču. Vernici iz Srbije mogu trenutno da koriste dve crkve u Beču "što je zaista malo", rekao je Šenborn i dodao da će im ponuditi na raspolaganje još "božijih domova", prenosi austrijski "Pres".

Inače, u Beču je od srede u toku godišnje okupljanje katoličkog sveštenstva. Oko 1.200 sveštenika i vernika razgovaraju o budućnosti bečke eparhije.

Da li će predlog katoličkog kardinala biti usvojen najviše zavisi od stava Srpske pravoslavne crkve prema ekumenizmu, odnosno ideji Vatikana da sve hrišćane "stavi pod jedan kišobran".

2024 © - Vesti online