Subota 02.01.2010.
14:24
Tanjug

Na Kipru uvedena totalna zabrana pušenja

 

Zvanični podaci govore da oko 25 odsto Kiprana puši, ali da su još mnogo više njih pasivni pušači - istraživanja su pokazala da čak i kiparski mališani imaju visok nivo nikotina u krvi jer su izloženi duvanskom dimu na praktično svakom mestu, preneo je Rojters.

"Možda ovo zvuči surovo, ali je reč o važnom novogodišnjem poklonu za Kiprane", izjavio je kiparski ministar zdravlja Hristos Pacalides. Njegovo mišljenje, međutim, ne dele vlasnici restorana i noćnih klubova, koji tvrde da je u pitanju najstroža zabrana pušenja u EU, posle one u Engleskoj.

Zabrana u stvari predstavlja samo strožiju verziju zakona donetog još 2002. godine, kojim je dozvoljavano da ustanove imaju posebne, dobro provetrene prostorije u kojima mogu da borave pušači. U kiparskskim organizacijama protiv pušenja ističu da je strožija verzija samo posledica činjenice da dosadašnji zakon nije poštovan.

Fanos Leventis, generalni sekretar kiparskog Udruženja vlasnika restorana i noćnih klubova, napominje da je ovaj sektor u 2009. zbog finansijske krize već doživeo opadanje prometa za 40 odsto, a da će potpuna zabrana pušenja predstavljati dodatni udarac poslovanju.

2024 © - Vesti online