Ponedeljak 05.12.2011.
13:58
Beta

OEBS: Sumnjivo prebrojavanje glasova u Rusiji


OEBS: Listići ubacivani i naknadno

"Glasanje je bilo dobro organizovano, ali je izborni proces narušen tokom prebrojavanja glasova kada su zabeležene mnoge nepravilnosti među kojima je i ubacivanje dodatnih listića u glasačke kutije", navodi se u saopštenju.

OEBS je ocenio da tokom kampanje sve političke strane nisu bile ravnoprvne, a da mediji u dovoljnoj meri nisu bili nezavisni, ali je i naveo da su glasači u Rusiji, uprkos određenim propustima tokom izbornog procesa, iskoristili svoje pravo na izbor.

"Neophodne su promene da bi u potpunosti bila poštovana volja naroda", rekao je jedan od predstavnika posmatračke misije, Petros Eftojmou.

Na juče održanim parlamentarnim izborima u Rusiji, stranka Jedinstvena Rusija Vladimira Putina osvojila je najveći broj glasova. Ta stranka će od ukupno 450 mesta u ruskoj Dumi imati 238 poslanika, što je manje nego što je osvojila na izborima 2007. godine.

Nezavisni ruski mediji i posmatrači izbora iz organizacije Golos su konstatovali brojne nepravilnosti tokom izbornog procesa, dok je državna izborna komisija saopštila da nije bilo značajnijih kršenja pravila.

2024 © - Vesti online