Ponedeljak 05.12.2011.
14:05
Mondo

Zbog "lajka" na Fejsbuku 15 godina zatvora!

Blaže kazne na Tajlandu: Ranije su zbog vređanja kralja padale glave, a sada se "samo" ide u zatvor
 

Tajlandski ministar informiranja Anudit Nakorntap upozorio je svoje sunarodnike da je na socijalnim mrežama pronađeno više od 10.000 stranica materijala koji sadrže uvredljive poruke kraljevskoj porodici.

Nakorntap je upozorio da je dovoljno da korisnici Fejsbuka samo "lajkuju", podele ili proslede bilo kakve informacije koje sadrže uvrede na račun kraljevske porodice i već zbog toga mogu trpeti ozbiljne posledice. Mogu da budu optuženi za kršenje zakona, a predviđena zatvorska kazna je do 15 godina zatvora.

Ministar je zato Tajlanđanima savetovao da ako naiđu na takve sadržaje umesto "lajk" pritisnu "unlajk" i uklone sve komentare o kraljevskoj porodici.

Zanimljivo:

* Tajlandski ministar traži zabranu tetoviranja Bude

Tajland je odavno poznat po svojim rigoroznim zakonima koji nemaju apsolutno nikakve veze s tim koje ste nacionalnosti.

Zbog sličnih razloga je 2007. godine zatvoren jedan Švajcarac, a 2009. pisac iz Australije. Švajcarac je sprejem naslikao kraljevu sliku i za to je dobio 10 godina zatvora. Srećom po njega, kralj ga je pomilovao nakon nekoliko meseci. Australijanac je takođe imao sreće. Pomilovan je nakon što je osuđen na tri godine zatvora zbog pisanja uvredljivog sadržaja o kraljevskoj porodici u svojoj noveli.

2024 © - Vesti online