Ponedeljak 05.12.2011.
12:14
Beta

Novi zakon poboljšao položaj policajaca

Policija je nekoliko puta štrajkovala tražeći bolje uslove rada

Izmenama Zakona predviđeno je da u slučaju smrti policijskog službenika koja je nastupila kao posledica povrede na radu, profesonalnog oboljenja ili opasne pojave, njegova porodica ima pravo na jednokratnu novčanu pomoć u visini od 36 prosečnih plata u MUP-u.

Utvrđeno je da policijskom službeniku u slučaju privremene nesposobnosti za rad zbog bolesti ili povrede na radu pripada naknada plate u iznosu pune zarade koju bi primio da radi.

Zaposleni imaju pravo na naknadu plate u visini osnovne plate za vreme održavanja trudnoće, godišnjeg odmora, plaćenog odsustva, odsustvovanja sa rada na praznik, ili kad službenik odbije da radi ako mu preti neposredna opasnost po život i zdravlje zbog nesprovođenja propisanih mera za bezbedan i zdrav rad.

Zaposleni imaju pravo na platu koja se sastoji od osnovne plate, dodatka na platu od 0,4 odsto od osnovne plate, kao i poreza i doprinosa iz plate. Osnovna plata sastoji se od osnovice, koju utvrđuje vlada, i osnovnog i dodatnog koeficijenta koji, u odnosu na zvanje, radna mesta, posebne uslove rada, opasnost i odgovornost posla, utvrđuje ministar.

Dodatni koeficijent uvećava platu za 30 do 50 odsto u odnosu na plate drugih državnih službenika, a uz saglasnost Vlade za pojedine kategorije zaposlenih mogu se utvrditi dodatni koeficijenti koji omogućavaju povećanje i za više od 50 odsto.

Izmenama Zakona o policiji omogućeno je i da građani sa dvojnim državljanstvom mogu da se zaposle u MUP-u.

Policijski službenik ili drugi zaposleni u policiji, kako je utvrđeno, ne mogu obavljati poslove ili samostalnu i svaku drugu delatnost koji su nespojivi sa poslovima policijskog službenika.

Radni odnos policijskom službeniku prestaje kad se utvrdi da su podaci o ispunjenju uslova za rad lažni, ako je radio poslove koji su nespojivi sa policijskim ili ako je pravosnažnom presudom osuđen na kaznu zatvora u trajanju dužem od šest meseci.

2024 © - Vesti online