Ponedeljak 05.12.2011.
10:59
Vestionline, Srna

"Bez poboljšanja odnosa prema Srbima"

skeptičan po pitanju poboljšanja odnosa prema Srbima
 

Štrbac je rekao za Srnu da je skeptičan po pitanju poboljšanja odnosa prema Srbima nove vlasti u Hrvatskoj, koju će predvoditi SDP, i rešavanju srpskog pitanja, imajući u vidu ranija iskustva sa tom strankom.

Napominjući da Srbi već imaju negativno iskustvo sa SDP-om, koji je bio na vlasti u Hrvatskoj 2004. godine, Štrbac je podsetio da je tadašnja vlada Ivice Račana aktivirala sve procesuirane Srbe i da je tada počeo lov na Srbe po Interpolovim poternicama, što i danas traje.

"Sa HDZ-om smo znali na čemu smo, a SDP je na prvi pogled umeren, zalaže se za razgovore i međudržavne ugovore, ali to ne znači da ima drugačiji stav od HDZ-a prema srpskom pitanju", rekao je Štrbac i naveo da nije čuo od lidera SDP-a Zorana Milanovića da će Hrvatska povući tužbu za genocid protiv Srbije, nego je samo rečeno da će se razgovarati sa Srbijom.

On je podsetio da je sadašnji predsednik Hrvatske Ivo Josipović član SDP-a i autor te hrvatske tužbe, te ocenio da je za srpski i hrvatski narod najbolje da se pitanje tužbi reši pred Međunarodnim sudom pravde.

"Politički dogovor o povlačenju tužbi bi bio samo privremeno rešenje i imao bi pozitivne efekte zbog EU, ali dugoročno ne bi rešio problem odnosa dva naroda", naveo je on.

 

Kosor: Najgori izbori do sad

Jadranka Kosor

Mi od ovog trenutka počinjemo da radimo na pobedi na idućim izborima, kad god oni bili, poručila je predsednica HDZ Jadranka Kosor obračajući se okupljenima u izbornom štabu stranke. Ovo su bili najgori izbori do sad, izbori u kojima nam nije bila omogućena ravnopravna trka i koje su mediji u startu proglasili završenima. U borbi, u nemogućim uslovima, protiv svih - postigli smo dobar rezultat", rekla je Kosor i dodaje:


Nismo do kraja zadovoljni, ali glavno je da HDZ nisu uspeli da ponize i bace na kolena, nisu uspeli u naumu da HDZ padne na minimalni postotak i da polako nestane s političke scene, dodala je ona, a prenosi HTV.


Svetske agencije i mediji navode da je pobeda hrvatske levice očekivana, a da

će nova vlada morati da rešava teško ekonomsko stanje.

Josipović: Demokratski zreli

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je da su ovi izbori pokazali da je Hrvatska demokratski zrela, zahvalio se bivšoj premijerki Jadranki Kosor na saradnji, ali je dodao da veruje da će saradnja s novim premijerom biti podignuta na viši nivo.

Ivo Josipović

Josipović je rekao da će konsultacije o sastavu nove vlade početi kada budu poznati zvanični rezultati parlamentarnih izbora i očekuje da će se nova izvršna vlast u odnosima s predsednikom države držati ustavnih ovlašćenja.


Uoči izlaska prvih izaznih anketa, Josipović je rekao da od izbora očekuje formiranje parlamentarne većine i vlade, a zatim težak rad na izlasku iz privredne krize.

Upitan za komentar odziva birača, Josipović je rekao da je on nešto manji nego na prethodnim izborima 2007., ali smatra da je u skladu sa standardima demokratskih zemalja.

2024 © - Vesti online