Ponedeljak 05.12.2011.
09:47
Vestionline, Beta

Kukuriku koalicija obezbedila veliku većinu

Kukuriku koalicija osvojila 80, HDZ 47 mandata

HDZ ima 44 plus tri od dijaspore, HDSSB i Laburisti po šest, Nezavisna lista Ivana Grubišića dva mandata, po jedan su osvojili su Ruža Tomašić HČSP i HSS, dok manjine imaju osam osiguranih mandata.


Državno izborno poverenstvo saopštilo je da je Kukuriku koalicija osvojila većinu u osam izbornih jedinica, a HDZ s koalicionim partnerima u dve izborne jedinice u Hrvatskoj, i u dijaspori.


Prema dosadašnjim nepotpunim izbornim rezultatima DIP, Kukuriku koalicija pobedila je u 21 većem gradskom centru, a HDZ je najviše glasova osvojio samo u Gospiću, prenela je Hrvatska radio-televizija.


Uz pobednike i gubitnike, jako dobar rezultat postigli su Laburisti - stranka rada i HDSSB, a nezavisna lista don Ivana Grubišića takođe ulazi u Sabor sa dva mandata.

* Hrvatska: I Katolička crkva krši izbornu tišinu

U parlament nisu ušli Hrvatska socijalno-liberalna stranka, Hrvatska stranka prava, ali ni neke manje koalicije kojima su ankete prognozirale prelazak izborno praga. Od osam manjinskih poslanika, Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS) osvojila je sva tri mandata garantovana Srbima u 12. Izbornoj jedinici za manjine.

Koalicija u kojoj su Socijaldemokratska partija, Hrvatska narodna stranka, Istarski demokratski sabor i Hrvatska stranka penzionera pobedila je u 21 većem gradu, a HDZ je najviše glasova osvojio samo u Gospiću, gde tradicionalno osvaja najviše glasova. 

2024 © - Vesti online