Ponedeljak 05.12.2011.
08:52 >> 09:53h
Beta

Jedinstvenoj Rusiji tanka većina u parlamentu

Vladimir Putin

Šef Centralne izborne komisije Vladimir Čurov rekao je da će Jedinstvena Rusija imati tanku većinu - za razliku od dosadašnje dvotrećinske - to jest trebalo bi da ima 238 od ukupno 450 mesta u parlamentu.

Na prethodnim izborima 2007. godine, Jedinstvena Rusija je osvojila 64 odsto glasova.

Prema Čurovljevim rečima, Komunistička partija je drugoplasirana sa 19,2 odsto glasova, što znači da će imati 92 poslanička mesta. Pravedna Rusija je treća sa 13,2 odsto glasova odnosno sa 64 osvojenih poslaničkih mesta, dok je Liberal demokratska partija Rusije četvrta sa 11,7 odsto podrške izašlih na izbore, što joj je obezbedilo 56 poslaničkih mesta, rekao je Čurov.

Jučerašnji izbori se ocenjuju kao test popularnosti za Vladimira Putina, koji se kandidovao za predsednika države na predstojećim izborima u martu. Putin je bio predsednik u dva mandata, a 2008. godine nije mogao da se kandiduje zbog ustavnih ograničenja.

Opozicione stranke se žale na kršenja izbornih zakona, a jedini nezavisni ruski posmatrači, organizacija Golos, saopštili su da je kod njih uloženo 5.300 žalbi na kršenje izbornog procesa. Golos se požalio da su njegov sajt napeli hakeri.

Grizlov će ponovo biti na čelu Dume

Jedinstvenoj Rusiji, koja je na parlamentarnim izborima osvojila najviše mandata, odgovara da na mestu predsednika Dume ostane dosadašnji predsednik Boris Grizlov. To je novinarima izjavio visoki funkcioner Jedinstvene Rusije Sergej Neverov. 

"Nama u potpunosti odgovara predsednik parlamenta, kojeg smo imali do sada", rekao je Neverov.

I ovo:

* Ruske izbore čuva 320.000 policajaca

* Putin priprema rusku imperiju da uzvrati udarac

2024 © - Vesti online