Nedelja 04.12.2011.
23:42
Mondo, Beta

Putinu ni pola glasova, najavljena koalicija

Premijer Rusije Vladimir Putin i predsednik Rusije Dmitrij Medvedev
 

Jedinstvena Rusija (JR) ostaje najveća snaga u ruskom parlamentu, ali će stupiti u koalicione odnose sa drugim političkim snagama imajući u vidu složenu konfiguraciju Državne Dume, izjavio je večeras novinarima nosilac liste JR i predsednik Rusije Dmitrij Medvedev u sedištu stranke.

"U zavisnosti od rezultata, izvešćemo konačne zaključke, ali već možemo da kazemo jednu stvar - partija je nastupila dostojanstveno i u skladu sa svojim političkim uticajem", rekao je Medvedev, a preneo Itar Tass.

Prema najnovijim nezvaničnim rezultatima danas održanih izbora u Rusiji, JR vodi sa 45,95 odsto osvojenih glasova, a slede Komunistička partija sa 21,44 odsto, Liberalno- demokratska partija sa 15, 19 i Pravična Rusija sa 13,27 odsto glasova izašlih na izbore.

Glasanje je završeno večeras u 21 čas po moskovskom (18 sati po srednjoevropskom vremenu) i prvi nezvanični rezultati očekuju se sutra ujutru.

Prema rečima Leonida Ivleva iz CIK-a, najveći odziv, od čak 90 odsto, zabeležen je u okrugu Voronježa.

On je kazao da će konačan podatak o odzivu biti saopšten sutra ujutru oko osam časova po moskovskom vremenu, prenele su agencije.

Putin je i dalje najpopularniji političar u zemlji od više od 140 miliona ljudi, ali ima naznaka umora od insistiranja na imidžu snažnog autoriteta poslednjih 12 godina na vlasti.

Na oko 95.000 biračkih mesta glasalo je skoro 110 miliona birača. Najveći broj glasača nalazi se u Moskvi, gde živi više od sedam miliona ljudi koji imaju pravo glasa.

Kako je najavljeno, u inostranstvu na 369 biračkih mesta mogućnost da glasa ima više od milion i 800 hiljada ruskih državljana. Izbore prati oko 650 međunarodnih posmatrača, među kojima je najviše predstavnika iz Zajednice nezavisnih država i OEBS-a.

Više internet stranica nezavisnih ruskih medija objavilo je danas da su ih napali hakeri zbog, kako smatraju, objavljivanja kršenja izbornih pravila.

Posmatrači Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE), njih ukupno 34, takođe su pratili izbore, iako je to do poslednjeg trenutka bilo pod znakom pitanja, zbog nezadovoljstva vlasti kritikama predizborne kampanje koje su izneli početkom novembra.

2024 © - Vesti online