Nedelja 04.12.2011.
21:50
Kurir

Birajte: Hleb "Bin Laden“ ili “Obama“ pogačice

Ukoliko ste ljuti na Obamu, uvek možete pogačicu s njegovim imenom da zavrljačite u kantu i na taj način iskalite bes
 



Da ime prodaje robu dokazali su pekari Blantajra, grada u Malaviju, koji su jednu vrstu hleba još pre par godina nazvali po likvidiranom ozloglašenom teroristi Osami bin Ladenu, prenosi Si-En-En (CNN).

Hleb "Bin Laden", koji proizvodi veliki broj pekara i poslastičarnica u gradu, krstili su sami kupci jer im je ličio na pecivo koje se tradicionalno pravi na Bliskom istoku, a naziv se odomaćio negde u vreme početka rata u Avganistanu, 2001. godine.

Pekar Mahomed Hanif Valimamde ističe da manje pekare uspevaju da prodaju i do 2.000 "Bin Ladena" dnevno. On, međutim, objašnjava da taj naziv ne predstavlja izraz poštovanja ili solidarnosti sa pokojnim liderom al-Kaide.

"Većini se to ime jednostavno dopada. To nema nikakve veze sa politikom, jer su Malavijci mahom zapadno orijentisani", dodao je Valimamade.

Uspeh hleba "Bin Laden" podstakao je pekare da i svojim drugim proizvodima daju imena poznatih političara. Tako su nastala peciva "Džordž Buš" i "Obama", mada se ona ne prodaju ni približno tako dobro kao pecivo "Bin Laden".

Valamimade kaže da je davanje ovako kreativnih imena pekarskim i poslastičarskim proizvodima izraz jedinstvenog smisla za humor Malavijaca, koji ne propuštaju ni jednu priliku za šalu i zabavu.

2024 © - Vesti online