Subota 03.12.2011.
21:49
Beta

Atina: Izbacite fašiste iz Vlade

Demonstranti su se najpre okupili na Trgu Omonija, središtu kvarta u kome veliki deo stanovništva čine imigranti, a onda su, noseći transparente na kojima je između ostalog pisalo "Izbacite fašiste iz ministarstava", krenuli ka grčkom parlamentu.

Demonstracije u Atini

Koalicionu vladu koju je oformio novi premijer Grčke Lukas Papadimos između ostalog čine četiri ministra koji su iz ekstremno desničarskih partija.

"U poslednje vreme smo, uprkos mnogim mukama, verovali da možemo da budemo prihvaćeni ovde, ali sada se plašim da će se sve vratiti na pređašnje stanje", rekla je Hasla Akari, koja je posle 20 godina dobila trajnu dozvolu za boravak u Grčkoj.

Ekstremno desničarska partija Laos zatražila je povlačenje zakona o integraciji stranaca usvojenog 2010. godine. Ukoliko zakon više ne bude na snazi, mnogi stranci, čak i posle višegodišnjeg boravka u Grčkoj, više neće imati nikakve šanse da dobiju državljanstvo.

Hoćemo dozvole za rad i prilaz tržištu, rekao je jedan senegalski državljanin koji nije želeo da mu se objavi ime.

Bivši grčki premijer Jorgos Papandreu podneo je ostavku 11. novembra, a nova koaliciona vlada ima članove raznolikih partija i u nju su posle tri decenije ušli i predstavnici ekstremne desnice.

2024 © - Vesti online