Subota 03.12.2011.
19:01
Srna

I filmovima do istine o stradanju Srba

Zatočeni Srbi u logoru Dretelj

"Prema planu Saveza logoraša, koji je na današnjoj sjednici utvrdio Upravni odbor, predviđena je izrada filma o stradanju Srba u srednjoj Bosni i film o spašavanju hrvatskog naroda preko Vlašića.

Ovim filmom javnosti će biti prikazana humanitarna akcija vojnih i civilnih vlasti RS u spašavanju Hrvata nakon sukoba sa muslimanima u centralnoj Bosni", rekao je Kovač.

On je najavio i početak pripreme za izradu filma "Rašćani, selo koga nema", u kome se govori o selu koje je potpuno uništeno i više ne postoji, a preživeli stanovici su se iselili u SAD.

Prema njegovim rečima, prioritet Saveza od njegovog osnivanja je da se dokaže šta su preživeli Srbi zarobljeni u stotinama logora u Hrvatskoj i BiH u poslednjem ratu.

"To je moguće i prikupljanjem, uređivanjem i prikazivanjem javnosti video i druge dokumentacije koju godinama prikuplja Savez", rekao je Kovač i naglasio da je u poslednje dve godine Savez logoraša RS izradio i objavio 10 filmova.

On je ukazao i na veliki uticaj na shvatanje događaja u BiH koji je imao norveški dokumentarni film o Srebrenici koji je prikazala i državna televizija Švedske.

"Dobro je da su taj film pokazali stranci jer je film izazvao veliko interesovanje mnogih vladinih i nevladinih organizacija u svetu. Viđenje slučaja Srebrenica očima stranih novinara doprineće ukupnom shvatanju događaja u Srebrenici od 1992. do 1994. godine", smatra Kovač.

Predstavnici logoraša RS veruju da će procesi bivšem predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću i generalu Ratku Mladiću dati konačan odgovor na pitanje šta se desilo u Srebrenici i potvrditi tvrdnje logoraša da se u ovom gradu nije desio genocid.

"Verujem da će odbrana Karadžića i Mladića to i dokazati pred Sudom pravde u Hagu uvidom u dokumentaciju o stradanju svakog pojedinca", rekao je Kovač.

On je izrazio zadovoljstvo što su pred sudovima u Norveškoj i Švedskoj dokazani zločini Bošnjaka nad Srbima.

"Žalosno je da su se takve presude desile izvan BiH , ali je dobro da smo zločine uspeli dokazati što može biti povod da se nešto slično desi ovde i da će na osnovu brojnih podnesenih tužbi biti pokrenuti i sudski procesi protiv Bošnjaka i Hrvata odgovornih za zatvaranja i mučenja Srba u logorima u Hrvatskoj i BiH", rekao je Kovač.

2024 © - Vesti online