Subota 03.12.2011.
18:02
Vestionline

Tadić zahteva pristanak kosovskih Srba

Boris Tadić

"Ja verujem da kosovski Srbi treba da prihvate ovo rešenje. Ja tražim, zahtevam od njih da prihvate postignuto rešenje", rekao je predsednik Srbije novinarima u Berlinu.

Tadić je dodao da to "ne traži samo od građana već pre svega od lidera kosovskih Srba koji sada ne smeju da se sakrivaju iza građana".

Predsednik Srbije je dodao da se to odnosi i na njegove političke oponente u Beogradu koji smatraju da o svim pitanjima treba da odlučuju samo građani.

"Onda nam vlada ni institucije političkih predstavnika građana ne bi ni trebali već bi organizovali reeferendum za svako od ovih pitanja, ali nijedna drzava ne može tako da funkcioniše", rekao je Tadić.

Od vođa kosovskih Srba on, kako je rekao, "očekuje da ne blokiraju primenu juče postignutog sporazuma".

"Niko nije potpuno zadovoljan"

"Postigli smo ono što je u ovom trenutku bilo moguće postići. Ovim rešenjem ni jedna strana neće biti u potpunosti zadovoljna", rekao je predsednik Tadić.

Tadić je istakao da sporazum razume isključivo kao sporazum o administrativnim prelazima, a nikako kao sporazum o granicama i još jednom ponovio da Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova.

On je u prilog tome naveo da u postignutom rešenju nema državnih simbola takozvane države Kosovo, nema carinika koji bi obavljali svoju carinsku dućnost već će biti samo posmatrači.

"Srbija ne priznaje nezavisnost Kosova niti će to učnit u budućnosti", rekao je Tadić.

On je još jednom izrazio žaljenje sto su povređeni vojnici Kfora, ali i brojni srpski građani.

2024 © - Vesti online