Subota 03.12.2011.
17:46
Beta

Evrointegracije "smiruju" ex YU prostor

Na pitanje u diskusiji zašto Srbija i druge zemlje Zapadnog Balkana i dalje žele da uđu u EU Tadić je, podsećajući na ranije sukobe i ratove u regionu, rekao da je EU "projekat mira, jedan od najboljih u ljudskoj istoriji".

Boris Tadić: EU će bivšim Jugoslovenima doneti mir i prosperitet

Predsednik Srbije je ukazao na to da od širenja EU koristi imaju ne samo nove zemlje već i sadašnje čclanice i pokazao je razumevanje za čitav niz izazova pred kojima se nalazi EU ali i podsetio da ne sme da se izgubi smisao za, kako se izrazio, "širu perspektivu".

"Bez evropske perspektive na Zapadnom Balkanu nećemo moći običnim ljudima da kažemo da ćemo imati prosperitetno društvo, društvo bez nasilja", poručio je Tadić vođama EU.

"EU nije kompletna bez Zapadnog Balkana, Zapadnog Balkana nema bez Srbije koja je u njegovom središtu", naglasio je predsednik Srbije.

U diskusiji sa Tadićem učestvuju i bivši predsednik italijanske vlade Masimo D'Alema (Mašimo D'Alema), predsednik rumunskih socijaldemokrata Viktor Ponta i predsednik Partije evropskih socijalista, bivši bugarski premijer Sergej Stanišev.

Tadić će se tokom boravka u Berlinu sastati sa vodećim političarima SDP Nemačke kao i nizom evropskih socijaldemokratskih i socijalistickcih političara koji su gosti kongresa.

2024 © - Vesti online