Subota 03.12.2011.
16:17
B92

Nema prelaska sa tablicama Kosova

Foto: Arhiva
 

Predsednik opštine Kosovska Kamenica Boban Jeftić kazao je da Srbi iz Kosovskog pomoravlja koji su automobile registrovali na "KS" tablice, kako je to ranije dogovoreno u pregovorima Beograda i Prištine, imaju problem na prelazu Končulj u opštini Bujanovac zbog vozačke dozvole na kojoj piše "Republika Kosovo".

"Niti nama kao predsednicima opština nije valjano preneseno šta je dogovoreno povodom registracije automobila i prateće dokumentacije izmedju Beograda i Prištine, niti kako će to što je dogovoreno u praksi da se sprovede. Za sada se u praksi dešava nešto drugo od onoga što je javno rečeno pa čekamo da se usaglase svi detalji", kazao je Jeftić.

On je naveo da "iako je prilikom postizanja sporazuma o priznavanju 'KS' tablica koje će moći da se koriste i na Kosovu i u centralnoj Srbiji rečeno da kod promene dokumentacije neće biti priznavanja državnosti Kosova, i na dozvoli i na državljanstvu koje se vade kod prištinskih institucija stoji 'Republika Kosovo', a za Srbe je nacionalnost - Kosovar".

"Sa takvim određivanjem nacionalnosti nama se gubi nacionalni identitet, jer umesto Srbi postajemo Kosovari. Nismo dobili nikakve instrukcije iz Ministarstva za Kosovo i Metohiju, niti od pregovaračkog tima Beograda sa Prištinom, a usled nedorečenosti ni ja nemam odgovore na sva pitanja meštana u Kosovskom pomoravlju", rekao je Jeftić.

Prema njegovim rečima, u Kosovskom pomoravlju je mirno. Jeftić, koji je predsednik opštine izabran na lokalnim izborima koje je organizovao Beograd kazao je da je "u Kosovskom pomoravlju mirno i da "Srbi pomno prate svaku vest vezanu za pregovore Beograda i Prištine i sa nekom zebnjom čekaju ishod".

U Kosovskom pomoravlju, u opštinama Kosovska Kamenica, Gnjilane, Novo Brdo i Vitina živi oko 30.000 Srba koje sa centralnom Srbijom povezuju prelazi Končulj u opštini Bujanovac i Mučibaba u opštini Preševo.

2024 © - Vesti online