Subota 03.12.2011.
17:04
B92

"Umereni islam ne postoji"

Islamski vernici na hodočašću
 

Ministarka je ocenila da zakonodavstvo zasnovano na islamskom šerijatskom zakonu "neminovno" nameće ograničenja prava i sloboda.

Pročitajte još: Umereni islamisti pobedili u Maroku

To je veoma zabrinjavajuće. Ja ne znam da negde postoji umereni islam," rekla je ona u intervjuu listu Parizjen, napominjući da govori kao "Francuskinja arapskog porekla."

Napominjući da je po profesiji advokat, Bugrab je rekla da "kakvo god bilo vaše teološko, književno ili osnovno tumačenje, zakon zasnovan na šariji neizbežno ograničava slobode, posebno slobodu savesti".

Bugrab je poreklom iz Alžira a njen otac se borio na strani francuskih kolonijalni vlasti tokom alžirskog rata za nezavisnost.

Francuski ministar spoljnih poslova Alan Žipe pozvao je na dijalog sa pobedničkim islamskim partijama poput Enahde u Tunisu, Pravo i razvoj u Maroku i Muslimanskog bratstva u Egiptu dok god one budu poštovale izvesne kriterijume, uključujcuhi vladavinu prava i prava žena.

Aludirajući na 30 odsto Tunišana u Francuskoj koji su glasali za Enahdu prošlog meseca, Bugrab je rekla da je "šokirana da su oni koji uživaju prava i slobode dali svoje glasove verskoj partiji," preneo je AFP.

2024 © - Vesti online