Subota 03.12.2011.
15:42
Blic

Amerikanci o YU časopisu Galaksija: Bizaran balkanski pogled u budućnost

Časopis "Galaksija" je izlazio od 1972. godine do devedesetih godina, a naslovne strane prikupio je, fotografisao i objavio korisnik sajta "Flickr", pod imenom "Yugodrom".

Na te fotografije naišao je novinar portala "PopSci.com" koji je odlučio da napravi priču o tome.

Svaka naslovna strana našla se pod kritikom, a dok su neke okarakterisane kao fantastične i retro, neke su komentarisane sa dosta ironije.

- Prvo izdanje "Galaksije" izašlo je 1. februara 1972. godine, i to u 50.000 primeraka. Svoj najveći tiraž ostvario je sa 85.000. S jedne strane, imali smo Ruse sa milionskim primercima časopisa slične orijentacije, ali dolazili su i ljudi sa Zapada koji su padali sa stolice na naš tiraž - priseća se jedan od osnivača "Galaksije", Milan Knežević.

Na portalu "PopSci.com" piše i kako je "Guglov" prevodilac loš za "hrvatski" te ne znaju šta tačno piše na naslovnim stranama, ali da iz njih "mogu samo da nagađaju šta je u sadržaju".

- Besmisleno je komentarisati nešto u šta niste upućeni, a naročito tako izvlačiti stvari iz konteksta. To je veoma nezahvalno, i ne razumem čemu to, kad je ovaj časopis izlazio pre toliko godina. Tako izvučeno iz konteksta možete negativno komentarisati sve od Darvina do Ajnštajna - smatra Milan Knežević.

2024 © - Vesti online