Subota 03.12.2011.
15:26
Vesti

Srbin scenograf Meke u pustinji


U pustinji pored Teherana, nedavno je pala prva klapa filma o proroku Muhamedu. Ovo će biti jedno od najskupljih ostvarenja van američkog tržišta koje je okupilo sam krem svetske filmske industrije, a poseban kuriozitet biće najskuplja i najveća scenografija na otvorenom koja se prostire na čak deset kvadratnih kilometara!
 

OKUPIO KREM SVETSKE FILMSKE INDUSTRIJE Miljen Kreka Kljaković

Naime, za potrebe filma o Muhamedu, u pustinji pored Teherana je izgrađen grad Meka iz šestog veka koji se prostire na oko sedam kvadratnih kilometara, a početkom sledeće godine biće izgrađena i Medina koja će se prostirati na oko 30.000 kvadratnih metara!


Ovo je autorsko delo jednog od najpoznatijih svetskih scenografa, Miljena - Kreke Kljakovića, koji je ekskluzivno za "Vesti" otkrio fotografije sa izgradnje najvećeg "veštačkog" grada na svetu.


"Film o Muhamedu će pratiti njegov život od rođenja u Meki, do odlaska u Medinu kada je i počeo da propagira islam. Zbog toga je bilo potrebno najpre napraviti njegov rodni grad Meku, a zatim i Medinu. Sve bi bilo u redu da postoje barem neki pisani tragovi kako su ovi gradovi izgledali. Ali, nema ništa. To je bio dodatni izazov zbog kojeg sam se latio ovog posla", kaže popularni Kreka koji poslednjih 20 godina radi isključivo u inostranstvu, a uradio je "Delikatesnu radnju", "Raspućin", "Tajni prolaz". Od domaćih ostvarenja to su "Podzemlje", "Sveti Georgije ubiva aždahu"...


Izgradnja Meke započela je 15. avgusta prošle godine, a producenti nisu žalili novca da sve bude kako treba.

"Odabrana je lokacija vrlo nezgodna za gradnju jer ima pad od pet metara na dužini od 150. Zato su prvo morale da se izgrade adekvatne platforme, a onda je počelo i klasično zidanje temelja, jer producenti planiraju da naprave trilogiju o Muhamedu, ali i da ovaj grad ostane Iranu kao svojevrsna turistička atrakcija", priča Miljen Kljaković kome je svaki dan na raspolaganju bilo 500 radnika i budžet - bez ograničenja.

Unutrašnjost izgrađenog objekta


"Iranci žele da naprave o Muhamedu i zbog toga ne štede. Predviđeni budžet je 150 miliona dolara, ali koliko sam shvatio novac na ovom projektu nije nikakvo ograničenje. Kada su, pred kraj mog posla, Meku obišli najviši zvaničnici Irana toliko su se oduševili da su hteli da to bude još veće. Jedva sam ih ubedio da za tim nema potrebe jer u ovom gradu bez problema može da se snimi još pet filmova i da nijedan ne liči na onaj prethodni", priča naš sagovornik koji je samo jedan od megapoznatih umetnika koje su Iranci angažovali.


Naime, film će režirati slavni iranski režiser Madžid Madžidi koji je sa filmom "Deca raja" bio nominovan za Oskara, kamera je poverena čuvenom Vitoriju Storaru, trostrukom oskarovcu, sa filmovima "Apokalipsa danas", "Reds" i "Poslednji kineski car", dok je za kostime zadužen još jedan oskarovac, Majkl O'Konor. Uz to, specijalne efekte će raditi američka kompanija koja se takođe okitila Oskarom.


Međutim, i pored tolikog broja stranaca i krajnje napete situacije vezane za ovu zemlju, od najave dodatnih sankcija do bombardovanja, Miljen Kljaković kaže da stranci koji snimaju film ne samo da u ovoj zemlji nemaju obezbeđenje, već da do sada nisu doživeli ni najmanju neprijatnost.


"Znam da je Iran imao ogroman problem oko uvoza opreme, jer su kupili kompletnu tehniku i kamere iz Italije. Ali verovali ili ne, da kojim slučajem nisam malo pratio vesti svetskih televizija ne bih ni znao šta se sve događa oko ove zemlje. Ništa od toga ne može da se primeti dok radimo, a pritom, Iranci su neverovatno fini ljudi. To je narod koji živi bez stresa, jedan miran i normalan život".


Međutim, naš sagovornik ipak priznaje da kao posledice sankcija ili zatvorenog društva postoje veliki problemi u korišćenju interneta koji je, za zapadne prilike, prespor, a zatim i u gledanju zapadnih TV stanica.


"Malo-malo pa se slika izgubi. U Iranu vlada priča da su njihovi naučnici stvorili poseban svetlosni snop koji onemogućava prijem radio, TV i internet signala. Ne znam da li je to istina", kaže na kraju ovaj proslavljeni scenograf koji se u Iran vraća marta sledeće godine, kako bi nadgledao izgradnju Medine - grada koji će se prostirati na - samo 30.000 kvadratnih metara.

Klauzula ugovora - ne vikati na radnike
Miljen Kljaković otkriva i da je na početku rada u Iranu imao grdnih problema da se suoči ne samo sa sporošću tamošnjih radnika, već i običajem da se problemi rešavaju tek kada se dogode.
"Jedna od klauzula mog ugovora bila je da ne smem da povisim ton na svoje saradnike. To mi je bilo čudno sve dok nismo počeli da radimo. Neverovatno je da je to narod koji je bez ikakvog stresa. Kada se pojavi problem niko se ne nervira, već svi kažu 'El šalah' - polako. Za sve vreme dok sam boravio tamo nisam čuo nikoga da se posvađao, rekao ružnu reč ili povisio ton", kaže Kreka.


Dve verzije filma
Naš proslavljeni scenarista kaže da je najveći problem za autore bio kako da naprave film o čoveku čije lice po islamskoj religiji ne sme da se prikazuje.
"Vođeni su ozbiljni pregovori sa verskim poglavarima šiitske i sunitske zajednice koji su na kraju dali saglasnost da se napravi presedan i prikaže Muhamedovo lice. Ali autori još nisu načisto, pa će se najverovatnije snimati dve verzije filma, a na kraju će se odlučiti koja će biti za prikazivanje", kaže Kraković.

2024 © - Vesti online