Subota 03.12.2011.
10:08
24sata.rs

Neandertalce ubio seks sa Homo sapiensom

Mislili su da će ih parenje sa novom vrstom spasti Ledenog doba

Naime, nova naučna studija ukazuje da se se neandretalci parili s Homo sapiensom kako bi se što bolje privikli na klimatske promene. Posledica takvog čina je nastanak mešovite vrste u kojoj su se geni neandertalaca stopili sa genima čoveka.


"Ako povećate pokretljivost grupa na područjima na kojima su živeli povećava se i protok gena između dve populacije dok jedna populacija u potpunosti ne nestane", naglašava Majkl Barton, arheolog za ljudsku evoluciju i socijalne promene Univerziteta u Arizoni, koji je jedan od autora istraživanja.

Tim naučnika predvođen Bartonom sproveo je istraživanje u kojem su obuhvatili čak 1.500 neandertalskih generacija. Rezultati istraživanja poduprli su novu ideju o neandertalskom "genetskom preplavljivanju" od strane modernog čoveka, a taj način izmiranja naziva se izumiranje zbog hibridizacije.

Naučnici smatraju kako su neandertalci nestali pre otprilike 30.000 godina zbog nemogućnosti brzog prilagođavanja na hlađenje planete, što nije bio problem za Homo sapiensa. Međutim, Barton ipak smatra kako su neandertalci na dolazak Ledenog doba reagovali jednako kao i moderni ljudi.

"Kako se povećavala zaleđenost dotadašnja staništa nisu nudila toliko raznolikosti kao ranije pa su se neandertalci, baš kao i moderni ljudi, fokusirali na strategiju preživljavanja koja još uvek važi na visokim geografskim širinama", ističe Barton i dodaje kako su tada počeli sve češće da dolaze u kontakt s drugim udaljenijim grupama.

S druge strane, profesor Piter Param sa Stendford Univerziteta je dokazao da je seks sa neandertalcima Homo sapiensa učinio jačim. Naime, neandertalci su nam preneli HLA gen koji nas čini otpornim na razne vrste infekcija. Istraživanje je pokazalo da kod Evropljana i Azijata koji su bili u kontaktu sa neandertalcima HLA gen čini polovinu imunog sistema. Kod afričkog stanovništva ovaj gen se nalazi u mnogo manjem procentu, i kasnije je uveden u genetsku strukturu.

2024 © - Vesti online