Petak 02.12.2011.
18:37
Beta

Palma: Ukloniti barikade pre 5. decembra

Sklonite se s puteva: Dragan Marković Palma

On je pozvao predsednika Srbije Borisa Tadića da još jednom pozove čelnike opština Zubin Potok, Kosovska Mitrovica, Leposavić i Zvečan i Srbe sa severa Kosova da uklone barikade.

"Ako Srbija dobije negativan stav po pitanju kandidature, najveću štetu imaće upravo kosovski Srbi", ocenio je lider JS i naveo da zato čelnici opština moraju danonoćno da zasedaju i hitno donesu odluku u skladu s državnom politikom.

"Predsednici opština ne smeju da čekaju, kako su rekli, da održe sastanak naredne nedelje, već tu odluku moraju doneti koliko sutra, jer se 5. decembra očekuje stav ministara spoljnih poslova zemalja EU o davanju statusa kandidata Srbiji za ulazak u EU", kazao je Marković.

On je apelovao na sve da se "manu strančarenja", jer to nikada nikome u sličnim situacijama nije donelo ništa dobro.

Prema njegovim rečima, JS podržava stav predsednika Borisa Tadića kada je u pitanju poziv Srbima sa severa Kosova da uklone barikade.

"Pozivamo predsednika Srbije, da, u skladu s novonastalom situacijom oko dobijanja statusa kandidata za ulazak u EU, donese odluku kojom bi se Srbi još jednom pozvali da uklone barikade", kazao je Marković i dodao da je siguran da će ta odluka biti pragmatična i u skladu sa Ustavom, interesima države i svih njenih građana.

Marković je podsetio da je svima jasno da su incidente na severu Kosova izazvali specijalci predsednika Vlade u Prištini Hašima Tačija i albanski ekstremisti.

"Isto tako, znamo da su na severu Kosova stacionirani vojnici nemačko-austrijskog kontigenta iz sastava Kfora, da je komandant Kfora nemački general, a Nemačka vodeća zemlja EU, što je još jedan razlog da Srbi poslušaju predsednika države i donesu pragmatičnu odluku", kazao je lider JS.

2024 © - Vesti online