Petak 02.12.2011.
19:16
Vestionline

Nemačka traži radnike iz inostranstva

Ilustracija: Nemačkoj hitno potrebni radnici
 

Nemačkoj privredi i društvu već sada je potrebna pomoć stručne radne snage iz inostranstva, već sada mnoga preduzeća osećaju manjak radne snage, a sudeći prema činjenici da nemačko društvo postaje sve starije, ova tendencija će u budućnosti još više rasti.

U aprilu ove godine osnovana je komisija "Stručna radna snaga i imigracija", koja je sastavljena od niza stručnjaka i političara iz gotovo svih nemačkih stranaka, kao i vanstranačkih stručnjaka. Na čelu komisije se nalaze Peter Struk (SPD) i Armin Lašet (CDU).

Stručnjaci iz Komisije su predstavili javnosti svoj izveštaj u kome je istaknuto da je "Nemačkoj potrebna dobro promišljena i kontrolisana politika useljavanja stručne rade snage".

Ukoliko se ništa ne promeni, prema navodima Petera Struka i Armina Lašeta, broj zaposlenih u Nemačkoj će do 2025. godine biti smanjen za 6,7 miliona osoba, preneo je "Dojče vele".

Rešenje problema Komisija vidi u boljoj ponudi obrazovanja i u mogućnostima doškolovavanja nezaposlenih, u povećanju zapošljavanja žena i starije radne snage, ali i u većem prilivu visokokvalifikovanih radnika iz inostranstva.

S obzirom na demografske promene, odnosno, nizak natalitet, Nemačka manjak na tržištu rada uskoro više neće moći da pokriva isključivo vlastitom radnom snagom.

Prema mišljenju komisije, potrebno je doneti i zakonske izmene kako bi useljenici shvatili da su dobrodošli i željeni žbog čega treba ukinuti birokratske "blokade" gde god je to moguće.

Komisija sugeriše da treba promeniti praksu podvrgavanja stranaca raznim ispitivanjima koja po pravilu traju i po nekoliko sedmica i promeniti kriterijime za sticanje radnog mesta kako bi u Nemačku godišnje moglo da dođe do 30.000 stranih radnika. Ti kriterijumi bi trebalo da budu kvalifikacije u zanimanjima u kojima u Nemačkoj postoji manjak i poznavanje nemačkog jezika.

2024 © - Vesti online