Petak 02.12.2011.
10:10
Srna

Kosovski Srbi se plaše scenarija Krajine

Politički analitičar Predrag Simić

"Predstavnika Beograda više nema na barikadama s tamošnjim Srbima i čitav teret krize pao je na četiri predsednika opština sa severa od kojih se ne može očekivati neko veliko diplomatsko iskustvo", rekao je Simić za novosadski "Dnevnik".

On je dodao da je zbog te činjenice u velikom problemu implementacija onog što se u Briselu dogovore pregovarački timovi Beograda i Prištine. Simić je naveo da su se interesi lokalnih Srba i državnih struktura Srbije o pitanju barikada razdvojili zbog sednice Saveta EU 9. decembra.

"Za Srbiju je veoma bitno da se barikade uklone kako bi 9. decembra dobila kandidaturu za EU, odnosno održala tempo dosadašnjih reformi i nastavila put evropskih integracija, koji je generalno zaoštren zbog krize u evrozoni", rekao je Simić.

S druge strane, kaže Simić, Srbi sa severa Kosmeta poučeni nedavnom istorijom u barikadama vide svoju pregovaračku poziciju.

"Srbi sa severa Kosmeta strahuju da mi mogli doživeti sudbinu krajiških Srba zbog čega u barikadama vide jedini važan faktor u njihovoj pregovaračkoj poziciji. U ovom trenutku teško se može govoriti da Beograd to može da kontroliše", rekao je Simić.

2024 © - Vesti online