Petak 02.12.2011.
12:01
Đ. Barović - Vesti

Priština sprema "Oluju 2"

Priština čeka mig zvaničnika Evrope da počne novu Oluju: Ninoslav Krstić
 

Ovo za "Vesti" tvrdi nekadašnji komandant Združenih snaga na jugu Srbije i predsednik Foruma za bezbednost i demokratiju Ninoslav Krstić.


- Ukoliko srpske službe bezbednosti rade svoj posao, onda je predsednik Tadić dobio informaciju da je plan Prištine za preuzimanje severa pokrajine gotov i da se bukvalno samo čeka mig zvaničnika Evrope da bi ta akcija počela. Otuda i promena stava države prema Kosovu za 180 stepeni - kaže general Krstić.


Odakle Vam te informacije?
- I dalje sam u kontaktu sa ljudima sa kojima sam sarađivao i tokom krize na jugu Srbije. Pri tome, nedavno su, u prisustvu zvaničnika Kfora i NATO-a promovisane Kosovske bezbednosne snage - kosovska vojska. Komandat Kfora je u pismu sedištu NATO-u u Briselu predložio da se ove snage stave u potpunu operativnu gotovost i da su sposobne da se upotrebe u kriznim situacijama.


To ne znači i da će doći do nove "Oluje"?
- Vlast u Prištini je mnogo nervozna i ukoliko se drama na severu nastavi, više neće biti nikoga ko bi mogao da predvidi razvoj događaja. Pri tom, Srbija je dala i stepen legitimiteta za takvu akciju prihvatanjem carinskih pečata. Neozbiljno je očekivati da niko u Beogradu nije znao šta se time postiže.


Šta stoji u tom planu za "Oluju 2"?
- Ne znam detalje, ali ne bih se iznenadio da Priština reaguje, a da prethodno ne proglasi vanredno stanje, mada je i ta opcija moguća.

Kfor kao Unprofor

Da li bi Kfor reagovao u slučaju akcije kosovskih snaga?
- Uveren sam da Priština čeka samo mig sa Zapada da bi krenula u akciju. Kada se to dogodi, Kfor se neće mešati u sukobe kao što se Unprofor nije mešao u "Oluji". Kfor se nije mešao ni tokom rušilačkog pohoda Albanaca 17. marta 2004. Uveren sam da su Tadić i Jeremić shvatili koliko je situacija opasna, zbog čega pozivaju na uklanjanje barikada da bi tako sprečili incidente koji bi proizveli egzodus Srba.


Teško da Albanci imaju kapaciteta da porobe sever Kosova?
- Pa Hrvati su napali Krajinu, mada su protiv sebe imali jedinice Vojske RSK. Ovde je mnogo lakše, jer je reč o golorukom narodu i lošem geografskom položaju svih većih srpskih mesta.


Kako bi se ta akcija odvijala?
- Na dva plana. Regularna policija i jedinice Rosa bi krenule na barikade, a Kosovske bezbednosne snage bi zauzele sve ključne tačke iznad Zvečana, Leposavića i Mitrovice i čekale da kod barikada dođe do sukoba ili razmene vatre. Potom bi se uključili u sukobe kako bi došlo do "kontrolisanog haosa" sa ciljem da se srpski živalj preplaši i napusti prostor severa Kosova.

Mnogima se čini da je Tadić pozivom da Srbi uklone barikade zapravo kapitulirao?
- Beograd ima drugu vrstu odgovornosti, ali ona datira od 2000. Svi funkcioneri su hrlili na Kosovo da se slikaju ispred manastira i govore narodu da će to uvek biti deo Srbije, ali suštinski su sve radili suprotno. Uostalom, zbog čega nijedna vlada do danas nije zatražila da se u UN do kraja ispoštuje rezolucija 1244, odnosno vrati suverenitet Srbije nad pokrajinom, na šta smo, kao država, imali prava. Umesto toga, tokom krize na jugu Srbije u pregovorima sa zvaničnicima Kfora doživeo sam da jedan ministar odbrane Srbije doslovce kaže: "Nas status Kosova ne zanima."


Ko je to rekao?
- Ne mogu to da kažem jer ću posle godinama da se povlačim po sudovima, ali postoje stenogrami sa tog sastanka. Svako ko želi može to da proveri.


A zbog čega Srbiji nije odgovaralo da povrati suverenitet nad celim Kosovom?
- Kada me već vučete za jezik da kažem. Nijednoj vlasti u Srbiji ne odgovara da iznenada u parlamentu ima dovoljan broj albanskih poslanika koji mogu da utiču na to koje će stranke formirati Vladu ili ko će biti premijer.

2024 © - Vesti online