Četvrtak 01.12.2011.
17:45
Smedia

Šetnja kroz tajne prolaze podzemnog Beograda

Skriveni grad pod Beogradom

Tašmajdanska pećina nalazi se na 28 metara ispod zemlje, nedaleko od crkve Svetog Marka, a u njoj je Karađorđeva vojska planirala napade na tursku vojsku. Pećina je mnogo kasnije služila i kao sklonište. U samom centru Beograda postojala je i podzemna komandna soba nemačkih generala, odakle tajnim prolazima stižete do Pravnog fakulteta i Glavne pošte u Takovskoj ulici.

"Ako neki grad ima i čuva tajne, onda je to sigurno Beograd". Ovim rečima autor romana "Grad tajni" Zoran Lj. Nikolić započeo je obilazak jednog od najmisterioznijih mesta koje Beograd ima.

Roman "Grad tajni" autora Zorana Lj. Nikolića otkriva neke od najneverovatnijih priča o Beogradu. U pećini ispod Tašmajdanskog parka, u samom centru Beograda, krije se pravi mali grad koji čuva najmisterioznije priče.

U jednoj od pećina nekada se nalazilo beogradsko Staro groblje, u drugoj su Turci spalili mošti Svetog Save, a tu je u vreme Rimljana postojao vodovod.

Kasnije, nemački komandant Aleksander fon Ler je u ovim lagumima imao sklonište za Vermahtovu komandu. Iz komandnog štaba, kroz tajne prolaze stiže se do Pravnog fakulteta, Glavne pošte i ko zna gde...

2024 © - Vesti online