Četvrtak 01.12.2011.
14:54
Blic

Hrvatska dobrodošla u EU

Dugotrajan pljesak pozdravio je delegaciju Sabora koju je u Briselu predvodio Luka Bebić, piše Jutarnji list .

Za ulazak Hrvatske u EU glasalo je 564 parlamentaraca, 38 ih je bilo protiv, dok su 32 bila suzdržana
 

Ulazak Hrvatske u EU 5. decembra mora potvrditi i Savet EU, a 9. decembra biće potpisan i ugovor o pristupanju. Hrvatska će na sastanku Evropskog saveta koje tada počinje imati status posmatrača.

  

Parlament je izglasao i još jednu neobvezujuću rezoluciju, onu koja izražava uverenost da će pozitivni rezultati reforme ojačati poverenje hrvatskih građana u EU.

Građani su pozvani da podrže ulazak Hrvatske u EU, a članice da ratifikuju ulazak. Tu rezoluciju podržalo je 550 parlamentaraca, 34 su bila protiv, a 41 je bio suzdržan. U njoj je naglašeno kako posao nije gotov, te kako Hrvatska treba nastaviti s reformama koje je počela provoditi.


Kosor ugovor sa EU potpisuje nalivperom koji joj je poklonio papa

Premijerka jadranka Kosor je izjavila da je njena vlada "najzaslužnija što Hrvatska postaje 28. članica Unije, a hrvatski jezik 24. službeni jezik EU".

Jadranka Kosor

- Prva smo zemlja nakon 1982. godine, nakon Grčke, koja samostalno ulazi u EU - kazala je Kosor, koja je ovaj trenutak posvetila "prvom predsedniku Franji Tuđmanu i braniteljima". Kosorova je podsetila da su pregovori u trenutku kad je ona preuzela vlast bili blokirani zbog spora sa Slovenijom.

- Tada niko nije verovao da ja mogu da obavim taj posao. Setite se samo ponižavanja s levice i u medijima. Jedinu potporu dao nam je Sveti Otac kada je pohvalio mene i Boruta Pahora što smo rešili problem. Kasnije sam ga upoznala u Vatikanu i tada mi je darovao nalivpero. Obećala sam mu da ću potpisati s njim Pristupni ugovor - rekla je Kosorova, a prenosi "Index.hr". Premijerka se posebno obrušila na medije "koji su prećutali činjenicu da je pozvana na potpisivanje Ugovora u Brisel".

2024 © - Vesti online