Subota 02.01.2010.
08:00
Vestionline

Užički trubači zasvirali kao nekada!

Sjajni trubač Veljko Ostojić, majstori trube Boško Ostojić, Milovan Babić i Milivoje Stanimirović, gradnonačelnik Užica Jovan Marković

Svoj četvrti godišnji koncert etno udruženje "Zavičaj" posvetilo je onima koji su viže od 30 godina uspešno promovisali Užice širom Srbije i van njenih granica – prvim majstorima trube užičkog kraja kao što su Milivoje Stanimirović, Milovan Babić i Boško Ostojić, kao i ženskoj izvornoj pevačkoj grupi "Ribaševke" i trubačkom orkestru Veljka Ostojića iz Zlakuse.


Majstorsko pismo


Majstorsko pismo za trubu dobija se ukoliko se tri puta osvoji prva nagrada na čuvenom dragačevskom saboru trubača u Guči.

Publika je ispunila Narodno pozorište u Užicu i zahvaljujući "Zavičaju", imala priliku da posle mnogo vremena na pozornici vidi i čuje tri majstora trube od kojih su mnogi današnji trubači, po kojima se užički kraj svakako može ponositi, imali priliku da uče i da postanu takođe poznati trubači.

Prisutni majstori trube pokazali su da ni posle niza godina pauze u aktivnom sviranju nisu zaboravili muzičke numere sa kojima su pobeđivali na raznim saborima.

Više od pola veka tradicije


U orkestru Veljka Ostojića do skora su svirale tri generacije iz jedne kuće. Orkestar postoji i nastupa u kontinuitetu više od 50 godina.

Ovog puta nastupili su u pratnji trubačkog orkestra Veljka Ostojića, koji je pored brojnih nagrada na saborima trubača u Guči, Zlatiboru, Banja Luci, Poljskoj itd., poslednje tri godine uzastopno proglašavan za pobednika balkanskog sabora trubača u Zaječaru. 

Koncert je takođe posvećen pevačkoj grupi "Ribaševke" koja obeležava 30 godina postojanja i rada. Za nju se smatra da je najlepše pesme užičkog kraja sačuvala od zaborava i na svojim nastupima promovisala širom Evrope. 

Čuvari narodne baštine

 

"Etno udruženje 'Zavičaj' osnovano je sa ciljem negovanja kulture, tradicije, običaja, starih zanata, muzike i folklora srpskog naroda, kao i razvoja seoskog turizma. Mi smo, pored toga, preuzeli na sebe i ulogu skretanja pažnje na druge, koji poput nas doprinose promociji narodnog izvornog stvaralaštva srpskog naroda u svetu, a činićemo to i u budućnosti," rekao je Saša Drndarević, predsednik "Zavičaja".

Etno udruženje "Zavičaj" osnovano je 2005. godine u Etno parku "Terzića avlija", u selu Zlakusa, nadomak Užica.

Organizator je Sabora izvornog stvaralaštva "Zlakusa u pesmi i igri", kulturno-umetničke manifestacije "Jesen u Zlakusi", a 2009. je organizovalo prvi međunarodni eko-kamp "Zlakusa 2009".

Danas broji preko 200 članova koji rade u nekoliko sektora.

Članovi "Zavičaja" nastupali su širom Srbije i za kratko vreme postojanja postigli velike rezultate i osvojili brojne nagrade, a prezentovali su srpski folklor i seoski turizam užičkog kraja i izvan granica naše zemlje – u BiH (Republici Srpskoj), Makedoniji (Ohrid), Hrvatskoj (Zagreb), Bugarskoj i SAD.

Turistički cvet

 

Etno park "Terzića avlija" dobitnik je nagrade "Turistički cvet" za 2008. godinu kao najuspešnije seosko turističko domaćinstvo u Srbiji.

Za kratko vreme postojanja, ovo udruženje je postalo jedan od organizatora značajnih kulturnih dešavanja u zlatiborskom okrugu, te partner tri srpska ministarstva u raznim projektima, kao i grada Užica.

Zlakusa, iz koje potiče udruženje "Zavičaj", već je od ranije poznata po starom grnčarskom zanatu, dve međunarodne kolonije keramike, obližnjem spomeniku prirode - Potpećkoj pećini, "Terzića avliji", razvijenom seoskom turizmu itd.

2024 © - Vesti online