Četvrtak 01.12.2011.
15:26
S. Đurić - Vesti

Bora Dugić: Hrabrost je stati pred publiku

- Kad razmišljam o svom putu, razmišljam o sudbini. Jer, sudbina uvek čeka na putu koji ste hteli da izbegnete. Sreća je i kad dugo živite, pa vam se mnogo snova ostvari. Kad god su me pitali koja mi je bila najbolja odluka u životu, rekao sam - da postanem muzičar. Ali, i da su me pitali koja je moja najgora odluka odgovor bi bio isti. Velika je odgovornost i hrabrost stati pred publiku. Poredim sebe sa Don Kihotom koji se borio s vetrenjačama. I ja sam se, kao on borio, ali s malim vazduhom kojim sam slao poruku negde tamo daleko. Svaki poslati signal iz frule je pun ljubavi i putuje večno - kaže Bora Dugić.


 Koliko je danas teško snimiti CD?
 

- Nije lako jer su veliki troškovi, posebno ako se snima u inostranstvu, kao što je to slučaj sa ovim mojim diskom koji je rađen u Americi. Pitanje je da li se isplati danas snimati. Piraterija je uzela maha i internet je s jedne strane uspeo da napravi vezu među ljudima, ali je s druge strane je pokvario muziku. Ipak, nadam se da će doći bolja vremena. Ako ništa, ovaj disk će kupiti moji prijatelji i na kraju krajeva ostaviću nešto iza sebe.


 

Frula je mali instrument, ali ste vi pokazali da se na njoj može mnogo toga?

- O fruli mogu mnogo da pričam. Sve što sam mogao da kažem rečima čini mi se da sam lepše rekao muzikom, a ona je jača od svake reči. Gde prestaju reči, počinje muzika i obrnuto. U tome je veličina muzike i nas umetnika koji smo odlučili da muzički kažemo, pokažemo i dokažemo ono što mislimo. U jedostavnosti je sigurno makar deo genijalnosti. Frula u sebi više sadrži nego što se na prvi pogled uočava. No, frula je mrtva bez čoveka.


Završili ste Višu pedagošku školu, ali ste postali frulaš. Kako?
 

-Sudbina je učinila da mi se na putu nađe frula. I ta poruka mi je došla kao nagrada.


Nastupate širom sveta, kako stranci reaguju na zvuk frule?

- Da ne mislim da je neće prihvatiti, ne bih nastupao po svetu. To što smo mi Srbi vezani više za frulu od drugih naroda ne znači da je i drugi ne osećaju. Da biste zadržali pažnju publike na sceni, morate da pokažete i dokažete da ste vrhunski umetnik.
 

Da li postoji među mladim muzičarima neko ko bi vas nasledio?

- Mi smo talentovana nacija i za frulu ima mnogo mladih talenata. Ipak, potrebna je velika žrtva za uspeh, ali verujem da će me neko već naslediti.

 

Privatno nije za pokazivanje

 

Kako uspevate da sačuvati privatnost?

 

- Stvar je jednostavna. Treba napraviti razliku šta je privatno, a šta za pokazivanje. Kada ljudi shvate da razlikujete te dve stvari nikada vas neće pitati neka lična pitanja, neće čačkati - smatra Dugić i dodaje: - Ja ne spadam u estradu ili bar ne želim da budeo deo toga. Estrada je nekada predstavljala neke stvari koje su bile otmene, a danas se na estardi dešava sve što je suprotno otmenom. 

 

Nije zalud ovo što radim


- Stalno nastupamo, baš smo nedavno imali jedan divan koncert u Francuskoj povodom dana srpske kulture ovoj zemlji. Svirali smo u jednom baroknom pozorištu sa 300 mesta. Bilo je 80 odsto Francuza, a ostatak su bili naši ljudi. Osim mene i mog orkestra nastupila je i Jelena Tomašević. Publika je odlično reagovala i upravo takve stvari me uveravaju da nije zalud boriti se za ovo što radim. 

2024 © - Vesti online