Četvrtak 01.12.2011.
12:03

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/print.phtml on line 37

Betonom na Kfor i Tadića

BARIKADE PETOSTRUKO OJAČANE: Juče na Dudinom Kršu
 

Iznenađeni i razočarani


Bez obzira što znaju da trpi velike pritiske iz Evrope, poziv Borisa Tadića neprijatno je iznenadio i razočarao predsednike opština na severu Kosmeta i žitelje severnog Kosmeta.


- Četiri meseca mi smo imali podršku predsednika i Vlade Srbije da istrajemo, sad ođednom imamo poziv da se povučemo. Takvu odluku ne mogu doneti predsednici opština, uklanjanje barikada "u nadležnosti" je naroda i odbornika skupština opština - kaže Krstimir Pantić, predsednik opštine Kosovska Mitrovica.


Zar posle svega


- Trpimo razne uvrede od Draškovića, Jovanovića i mnogih drugih portparola NATO-a, ali, nismo se nadali da nas i Tadić pozove na uklanjanje barikada. Zar posle toliko neprespavanih noći, smrzavanja na barikadama, ranjavanja stotina građana, tona suzavca, hiljada šok bombi, treba da odustanemo od naše pravedne borbe i sve prepustimo Tačiju. Kosovo je važnije od EU - smatra student Mirko Mihajlović iz Leposavića.

Posebno je "impresivna" barikada u Dudinom Kršu, na putu Raška - Kosovska Mitrovica - Priština, koja za Srbe, ali i za KFOR i Vladu Hašima Tačija ima strateški značaj. Ovde je i ranije postojala barikada, oko nje su se Srbi nedavno tukli sa Mađarima i Portugalcima, od preksinoć je petostruko veća, armirana je gvozdenim šinama i bodljikavom žicom, zalivena betonom i praktično više - neprobojna.
 

- Nismo mi barikadu ojačavali da bi bilo šta odgovarali Tadiću, već da bi se dodatno zaštitili od novih nasrtaja KFOR-a koji je, nakon Tadićeve "poruke" dobio "zeleno svetlo" da na nas udari svim sredstvima. Očekujemo uskoro nove napade i spremamo se za odbranu. Ova barikada je naš odgovor svima koji pokušavaju da nas porobe, odvoje od Srbije i stave pod kontrolu Prištine, a potom ostave u Velikoj Albaniji. Mi u Albaniji živeti nećemo, borićemo se do kraja, pa šta bude - kaže Milan M. iz Zvečana koga su "Vesti" juče zatekle na barikadi kod Dudinog krša.

Uprkos suzavcu, šok-bombama i pretnjama da će pucati bojevom municijom, Srbi su, prekjuče posle podne i tokom pretprošle noći podigli još tri barikade u blizini Jagnjenice i praktično ostavili vojnike KFOR-a "u sendviču". Na brzinu je prokopana i "obilaznica" oko KFOR-ovog punkta u Jagnjenici, pa Zubin Potok više nije odsečen od Zvečana i Kosovske Mitrovice.

- Uz dogovor, KFOR može da prođe, pod uslovom da ne uklanja barikade, da ne prevozi policajce Euleksa i carinike - Albance, ovo što sada rade je nepotrebno i čista je provokacja i iscrpljivanje srpskog naroda koji je odlučan da ostane na barikadama - kaže Slaviša Ristić, predsednik opštine Zubin Potok.
 

Očekivalo se da će poziv Tadića možda proći u Leposaviću gde su na vlasti njegova DS i SPS, međutim, uprkos pritiscima na ovdašnje opštinske čelnike, odlučeno je da se poštuje volja građana, a barikade ne uklanjaju.

- Bićemo jedinstveni sa našim narodom u Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu i Zubinom Potoku, istu sudbinu delimo i istu muku mučimo, uklanjanje barikada bilo bi na našu štetu, a u korist Prištine koja hoće da nas, uz pomoć KFOR-a i Euleksa, stavi pod svoju čizmu. Srski narod u Leposaviću neće granicu sa Srbijom, neće carinu, neće Albance, jer ih ovde nikada nije ni bilo - poručuje Milutin Stefanović, predsednik Mesne zajednice Lešak koja "pokriva" i administrativni prelaz u Jarinju.

2024 © - Vesti online