Četvrtak 01.12.2011.
09:04
Srna

NATO "slučajno" ubio pakistanske vojnike

Sahrana vojnika stradalih u NATO napadu

General Dempsi je rekao da pokušava da o incidentu sa Pakistanom razgovara iza zatvorenih vrata.

"Iskreno, ne želimo da ovo pokušamo da rešimo putem medija. Bez uvrede. Jedino što želim da kažem javno i kategorično je da to nije bio nameran napad", rekao je Dempsi.
 

U komentarima, koji su objavljeni u pakistanskim medijima, rukovodilac vojnih operacija pakistanske vojske general-major Išfak Nadim opisao je napad NATO kao nameran i kao čin agresije. On tvrdi da su pripadnici NATO bili upozoreni da napadaju pakistanske položaje, ali da su njihovi helikopteri i dalje nastavili da pucaju.
 

Helikopteri i borbeni avioni NATO-a, napali su pre četiri dana dva granična položaja pakistanske vojske na severozapadu zemlje, u do sada najtežem incidentu ove vrste, koji je narušio odnose ove zemlje sa Sjedinjenim Američkim Državama.
 

Pakistan se 2001. godine priključio američkom ratu protiv militanata u Avganistanu.

Pakistan se juče povukao sa međunarodne konferencije o Avganistanu, koja će sledeće sedmice biti održana u Bonu, kao znak protesta zbog pogibije svojih vojnika.

Američki državni sekretar Hilari Klinton izjavila je da žali zbog odluke Pakistana, ali da se nada da će Vašington i Islamabad sarađivati u budućnosti.

2024 © - Vesti online