Četvrtak 01.12.2011.
03:32
Press

Da li je sprečena propast evra?

SAD, EU i Kina u zajedničkoj akciji za spas evra
 

Pomoć se sastoji u snižavanju kamate za hitne dolarske zajmove za pola procenta, što će omogućiti komercijalnim bankama da jeftinije i jednostavnije dođu do novca, koji im je potreban, a to za sobom povlači lakše zaduživanje za privredu i stanovništvo.
 

Pozitivna reakcija svetskih berzi na ovu odluku, kako smatraju stručnjaci, pokazatelj je odlučnosti da se spreči svaki veći poremećaj planetarnog finansijskog poretka. To takođe može da znači i da je došao kraj strepnjama o kolapsu evra, oko čega su se poslednjih nedelja lomila koplja širom evrozone, ali i država koje u velikoj meri zavise od zajedničke evropske valute.
 

Koordinisanoj akciji Američkih federalnih rezervi, Evropske centralne banke i centralnih banaka Velike Britanije, Kanade, Japana i Švajcarske pridružila se i Narodna banka Kine, koja je odlučila da, prvi put nakon 2008. godine, snizi stopu obavezne rezerve svojih banaka, čime je dala dodatni podsticaj ulagačima širom sveta.

Ove vesti probudile su optimizam na svetskim tržištima, pa su indeksi nemačkih i francuskih berzi porasli za više od četiri procenta, londonski FTSE indeks za tri procenta, dok su američke berze ubrzo nakon otvaranja takođe zabeležile rast veći od tri odsto.
 

- U ovom trenutku nema potrebe za dodatnom likvidnosti u drugim valutama osim dolara, ali centralne banke smatraju razumnim da se napravi ovakav aranžman kako bi se u slučaju potrebe mogle preduzeti operacije pružanja likvidnosti - navedeno je, između ostalog, u saopštenju Američkih federalnih rezervi.
 

Snižavanje kamate za hitne dolarske zajmove značajno je, pošto centralne banke različitih zemalja, putem takozvanog programa zamene za dolarsku likvidnost, menjaju svoju valutu za dolar, a potom osiguravaju kredite svojim komercijalnim bankama.

Dogovor šest centralnih banaka podrazumeva i da će one, ukoliko prilike na tržištu to budu zahtevale, osigurati pristup gotovini u bilo kojoj valuti.
 

- Centralne banke širom sveta ponovo se vraćaju smirivanju i podržavanju tržišta. To je korak u dobrom smeru, posebno zato što je iskoordinisan - ocenio je menadžer njujorškog društva "Sekjuriti global investors" Majkl Bronko.

2024 © - Vesti online