Četvrtak 01.12.2011.
02:45
Vestionline

Amerika ne veruje u uklanjanje barikada

Obrad Kesić: Za SAD podela Kosmeta ne dolazi u obzir
 

Kesić ističe da Amerika smatra da je Srbija ispunila uslove za dobijanje statusa kandidata, jer je počela da ispunjava dogovore sa Prištinom.
 

"U Vašingtonu se podržava izjava Borisa Tadića i ona je dobro dočekana, ali postoji bojazan da sama izjava neće biti dovoljna da se naglo promeni situacija na severu i uklone barikade. Stav koji i dalje preovladava je da Kfor, ako se ne uklone barikade, treba agresivno da nastupi i da na kraju silom razbije barikade", kazao je Kesić.

Vašingtonski analitičar je ocenio, da je nakon Tadićeve izjave, nastupilo olakšanje u administraciji SAD, jer se pretnja eskalacije sukoba dramatično smanjila.
 

On je rekao da se pitanje Kosova i Balkana sada nalazi vrlo nisko na agendi američke spoljne politike, ali da to može na neki način da bude i dobro za vlasti u Beogradu.

"Ne obraća se previše pažnje i energije na ovaj region, ali zato Beograd može da bude najveći partner za SAD. Ako ne uspe Tadićev apel, vraćamo se u fazu da nema dogovora u adminstraciji SAD oko daljih poteza. Neki misle da je to Ahtisarijev plan, neki misle da je to plan Ahtistari plus, ali postoji saglasnost da podela Kosova nije rešenje", zaključio je Kesić.

2024 © - Vesti online