Sreda 30.11.2011.
19:26
Beta

File dao "zeleno svetlo" za Crnu Goru

"Napori nisu zaustavljeni u oktobru (kada je EK preporučila da se Crnoj Gori dodeli datum) i Crna Gora nastavlja da ostvaruje rezultate. Nadam se da će države članice, na kojima je preporuka, uzeti u obzir našu preporuku i dodatne činjenice", kazao je evropski komesar za proširenje, a prenosi televizija "Vijesti".

Štefan File

File je kazao da Evropska komisija "snažno veruje da je Crna Gora ispunila sva očekivanja i kriterijume", da je "pokazala visok nivo uključenosti svih segmenata društva u proces integracija", te da ima "konstruktivnu ulogu" u regionu. 

Evropski komesar je ocenio da kriza u eurozoni nije razlog da Crna Gora ne dobije datum pregovora.

Evropska komisija preporučila je u oktobru Evropskom savetu da Crnoj Gori odredi datum početka pristupnih pregovora, ali Francuska smatra da je to "preuranjeno", što bi, prema nekim nagoveštajima, mogao biti i stav Berlina.

Crnogorski premijer Igor Lukšić je već dva dana u Briselu, gde lobira za pozitivnu odluku Evropskog saveta. On je kao najveće dostignuće Crne Gore u prethodnom
periodu označio to što je Crna Gora uložila "kredibilne napore kako bi ispunila glavne zahteve" EK, što "dokazuje" da je crnogorsko društvo "sposobno da pokaže posvećenost i uloži napore u izgradnju institucija nalik evropskim".

Lukšić je izrazio zabrinutost zbog krize u evrozoni i njenog uticaja na zemlje regiona, i saopštio da Crna Gora, u slučaju propasti evra, neće štampati svoj novac, već da će se vezati za neku jaku valutu.  Mada, kako je rekao ne veruje u raspad evrozone.
 

Potrebni veći rezultati u borbi protiv kriminala

Holandija smatra da je Crna Gora postigla značajne rezultate u ispunjavanju kriterijuma u vezi sa njenim zahtevom za članstvo u EU, ali stav te zemlje je da je
potreban "ubedljiviji napredak" u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije. Taj stav saopštio je danas ministar bezbednosti Holandije Ivo Ostelten potpredsedniku crnogorske vlade Dušku Markoviću koji lobira u Holandiji za pozitivan stav te zemlje na decembarskom samitu  Evropske unije.

2024 © - Vesti online